Forrás: Getty

Kolbászok, halak, szárnyasok, burgonya és némi zöldség – nálad is ezekben merül ki a grillezős ételek listája? Ha igen, akkor érdemes tágítani a kört és elszakadni a megszokott ízektől. Próbáltad már a grillezett zöldbabot, kelkáposztát vagy banánt? Eljött a bátor kísérletezések ideje – meglátod, nem fogod megbánni.
Zöldségeket és gyümölcsöket a grillre!
A grillezés nem azonos a szabadtéri hússütéssel. Rengetegféle zöldséget és gyümölcsöt is a rácsokra tehetsz, intenzív és különleges ízeket fogsz kapni. Ezeket fogyaszthatod magában vagy köretként, hozzáadhatod a zöldsalátákhoz, esetleg felhasználhatod szószokhoz, levesekhez.
Bab és borsó
A kisebb zöldségek, például zöldbab és zöldborsó grillezésekor a legjobb, ha grillkosarat vagy grilltálcát használsz. Meglepően finom a grillezett borsó, amit előételként vagy köretként is kínálhatsz.
Brokkoli és karfiol
A brokkoli és karfiol rózsákat jól forgasd meg zöldségekhez való grill fűszersóban, majd úgy tedd a grillre. Érdemes romesco szósszal vagy pikáns joghurtos szósszal tálalni köretként vagy magában, de salátákhoz is felhasználhatod, nagyon jól illik például a paradicsomhoz.
Citrusfélék
A citromot vagy narancsot vágd félbe, és úgy tedd a grillre – vigyázz, nem kell hosszú ideig sütni. A grillezett citrusok levét nyomd rá halakra, húsokra, salátákra vagy zöldségekre, amelyekhez illik a savas íz. A grillezéstől a citrusok leve sűrűbbé és sziruposabbá válik, és különlegesebb ízt ad az ételeknek.
Káposzta és kelkáposzta
A káposztát vágd csíkokra vagy olyan vastag szelekre, hogy ne essen szét. Fűszerezd meg jól – de akár szószokat is használhatsz –. majd süsd meg a grillen. A kelkáposztát félbe vagy négybe vágva tedd a grillrácsra, és a vastag szárat csak a sütés végén távolítsd el, hogy a levelek egyben maradjanak. Ha elkészült, aprítsd fel a leveleket, és add a zöldsalátához vagy joghurtos kelkáposzta salátához, de tésztához is keverheted.
Trópusi gyümölcsök
Legyen szó ananászról, mangóról vagy banánról – mindegyik isteni grillezve. Az ananászt felkarikázva, a banánt héjában, hosszában félbevágva süsd, hogy ne essen szét. De akár gyümölcssaslikot is készíthetsz. A sült banán desszertnek is kiváló, a sült mangó és ananász pedig grillhúsok nagyszerű kiegészítője lehet. Egy kis mézzel, dióval és sajttal találva ízletes csemege.
Görögdinnye
A grillezett görögdinnye önmagában is finom, de friss nyári salátákhoz adva igazán különleges köretet is készíthetsz belőle, főleg, ha még egy kis feta sajttal is meghinted a tetejét. Figyelj arra, hogy a görögdinnye szeleteket csak rövid ideig süsd, hogy ne száradjanak ki.