Forrás: Getty

Gyümölcsök és zöldségek, melyek isteniek grillezve, de még biztosan nem próbáltad

Kolbászok, halak, szárnyasok, burgonya és némi zöldség – nálad is ezekben merül ki a grillezős ételek listája? Ha igen, akkor érdemes tágítani a kört és elszakadni a megszokott ízektől. Próbáltad már a grillezett zöldbabot, kelkáposztát vagy banánt? Eljött a bátor kísérletezések ideje – meglátod, nem fogod megbánni. 

Zöldségeket és gyümölcsöket a grillre!

A grillezés nem azonos a szabadtéri hússütéssel. Rengetegféle zöldséget és gyümölcsöt is a rácsokra tehetsz, intenzív és különleges ízeket fogsz kapni. Ezeket fogyaszthatod magában vagy köretként, hozzáadhatod a zöldsalátákhoz, esetleg felhasználhatod szószokhoz, levesekhez.

Bab és borsó

A kisebb zöldségek, például zöldbab és zöldborsó grillezésekor a legjobb, ha grillkosarat vagy grilltálcát használsz. Meglepően finom a grillezett borsó, amit előételként vagy köretként is kínálhatsz.

Brokkoli és karfiol 

A brokkoli és karfiol rózsákat jól forgasd meg zöldségekhez való grill fűszersóban, majd úgy tedd a grillre. Érdemes romesco szósszal vagy pikáns joghurtos szósszal tálalni köretként vagy magában, de salátákhoz is felhasználhatod, nagyon jól illik például a paradicsomhoz.

Citrusfélék

A citromot vagy narancsot vágd félbe, és úgy tedd a grillre – vigyázz, nem kell hosszú ideig sütni. A grillezett citrusok levét nyomd rá halakra, húsokra, salátákra vagy zöldségekre, amelyekhez illik a savas íz. A grillezéstől a citrusok leve sűrűbbé és sziruposabbá válik, és különlegesebb ízt ad az ételeknek.

Káposzta és kelkáposzta

A káposztát vágd csíkokra vagy olyan vastag szelekre, hogy ne essen szét. Fűszerezd meg jól  – de akár szószokat is használhatsz –. majd süsd meg a grillen. A kelkáposztát félbe vagy négybe vágva tedd a grillrácsra, és a vastag szárat csak a sütés végén távolítsd el, hogy a levelek egyben maradjanak. Ha elkészült, aprítsd fel a leveleket, és add a zöldsalátához vagy joghurtos kelkáposzta salátához, de tésztához is keverheted.

Trópusi gyümölcsök

Legyen szó ananászról, mangóról vagy banánról – mindegyik isteni grillezve. Az ananászt felkarikázva, a banánt héjában, hosszában félbevágva süsd, hogy ne essen szét. De akár gyümölcssaslikot is készíthetsz. A sült banán desszertnek is kiváló, a sült mangó és ananász pedig grillhúsok nagyszerű kiegészítője lehet. Egy kis mézzel, dióval és sajttal találva ízletes csemege.

Görögdinnye

A grillezett görögdinnye önmagában is finom, de friss nyári salátákhoz adva igazán különleges köretet is készíthetsz belőle, főleg, ha még egy kis feta sajttal is meghinted a tetejét. Figyelj arra, hogy a görögdinnye szeleteket csak rövid ideig süsd, hogy ne száradjanak ki.

Témába vág:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.