Forrás: Getty

Tudtad? Egy karácsonyfával 25.000 bogarat vihetsz be a lakásba

Annak ellenére, hogy egyre többen mondanak le az igazi karácsonyfáról, még mindig többségben vannak azok, akik nem tudják elképzelni az ünnepet nélküle. Az utóbbi csoportba tartozók száma azonban lehet, hogy jelentősen le fog csökkenni, miután elolvassák a következő sorokat. Egy norvég kutatás ugyanis kiderítette, hogy egy fenyővel több ezer bogár is beköltözhet az otthonunkba.

25.000 bogár is élhet egy fenyőben

A norvég kutatás arra az eredményre jutott, hogy egyetlen fenyővel 25.000 bogarat viszünk be az otthonunkba. Ezek közt olyan állatkák vannak, mint atkák, kéregtetvek, molyok, pókok és kullancsok. De miért él ennyi bogár a fenyőkben? Ennek nagyon egyszerű az oka: ott alusszák téli álmukat. A probléma viszont ott van, hogy amikor bevisszük a fenyőt a melegbe, akkor felébrednek.

Mit tehetünk a bogarak ellen?

Teljesen érthető, ha sokan meghökkenek ezen, hiszen senki sem vágyik arra, hogy több ezer bogár lepje el az otthonát. A baj azonban nem akkora, mint amekkorának elsőre hangzik. Tény, hogy az állatkák felébrednek, lemásznak a fenyőről, és élelmet keresnek annak közelében, azonban mivel nem találnak semmit, így viszonylag gyorsan el is pusztulnak. Emiatt mindössze annyi a teendőnk, hogy rendszeresen és alaposan takarítsunk fel a fa körül, hogy eltüntessük a maradványokat.

Vigyázat! A kullancsok már komoly veszélyt jelentenek, ezért ajánlott a mindennapos önvizsgálat.

Elkerülhető mindez?

Ha mindenáron el szeretnénk kerülni, hogy a fával bogarak is beköltözzenek a lakásba, akkor a vásárlást követően tároljuk azt egy meleg helyen a lakáson kívül. Erre a célra tökéletesen megfelel például a garázs. A melegebb hőmérsékletnek köszönhetően előbb magukhoz térnek a bogarak, és még ott lemásznak a fenyőről.

Ezután, mielőtt bevinnénk a fát a lakásba, alaposan rázzuk meg, a törzsét párszor üssük neki a padlónak, így a legkitartóbb bogarak is leesnek róla.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.