Tudtad? Egy karácsonyfával 25.000 bogarat vihetsz be a lakásba

Tudtad? Egy karácsonyfával 25.000 bogarat vihetsz be a lakásba

Egy igazi karácsonyfa sokunk számára elengedhetetlen a tökéletes ünnepi hangulathoz. Amit azonban sokan nem is sejtenek: egy igazi fenyőfával nem csak ünnepi hangulatot költöztetünk be az otthonunkba, hanem rengeteg albérlőt is.

Ötletládához ad!

Annak ellenére, hogy egyre többen mondanak le az igazi karácsonyfáról, még mindig többségben vannak azok, akik nem tudják elképzelni az ünnepet nélküle. Az utóbbi csoportba tartozók száma azonban lehet, hogy jelentősen le fog csökkenni, miután elolvassák a következő sorokat. Egy norvég kutatás ugyanis kiderítette, hogy egy fenyővel több ezer bogár is beköltözhet az otthonunkba.

25.000 bogár is élhet egy fenyőben

A norvég kutatás arra az eredményre jutott, hogy egyetlen fenyővel 25.000 bogarat viszünk be az otthonunkba. Ezek közt olyan állatkák vannak, mint atkák, kéregtetvek, molyok, pókok és kullancsok. De miért él ennyi bogár a fenyőkben? Ennek nagyon egyszerű az oka: ott alusszák téli álmukat. A probléma viszont ott van, hogy amikor bevisszük a fenyőt a melegbe, akkor felébrednek.

Mit tehetünk a bogarak ellen?

Teljesen érthető, ha sokan meghökkenek ezen, hiszen senki sem vágyik arra, hogy több ezer bogár lepje el az otthonát. A baj azonban nem akkora, mint amekkorának elsőre hangzik. Tény, hogy az állatkák felébrednek, lemásznak a fenyőről, és élelmet keresnek annak közelében, azonban mivel nem találnak semmit, így viszonylag gyorsan el is pusztulnak. Emiatt mindössze annyi a teendőnk, hogy rendszeresen és alaposan takarítsunk fel a fa körül, hogy eltüntessük a maradványokat.

Vigyázat! A kullancsok már komoly veszélyt jelentenek, ezért ajánlott a mindennapos önvizsgálat.

Elkerülhető mindez?

Ha mindenáron el szeretnénk kerülni, hogy a fával bogarak is beköltözzenek a lakásba, akkor a vásárlást követően tároljuk azt egy meleg helyen a lakáson kívül. Erre a célra tökéletesen megfelel például a garázs. A melegebb hőmérsékletnek köszönhetően előbb magukhoz térnek a bogarak, és még ott lemásznak a fenyőről.

Ezután, mielőtt bevinnénk a fát a lakásba, alaposan rázzuk meg, a törzsét párszor üssük neki a padlónak, így a legkitartóbb bogarak is leesnek róla.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin