Tolóajtó kisokos – Ezekből az anyagokból és típusokból választhatunk

Tolóajtó kisokos – Ezekből az anyagokból és típusokból választhatunk

A tolóajtók népszerűsége még mindig jócskán elmarad a hagyományos ajtóktól, pedig legalább olyan jók, ha nem jobbak. A cikkünkben található tolóajtó kisokos segítségével megismerheted a leggyakoribb típusokat és anyagokat.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Tolóajtó kisokos – Csoportosítások

A tolóajtókat több szempont szerint is csoportosíthatjuk, például elhelyezés, anyag vagy kialakítás szerint. A következő tolóajtó kisokos egyesével végigveszi az összes kategóriát.

Elhelyezés szerint

A tolóajtókat két nagy csoportra oszthatjuk: kültéri és beltéri tolóajtóra. A kültéri tolóajtókat a teraszon szokták alkalmazni, hiszen bejárati ajtónak nem túl praktikusak, bár zárhatók. A modern tolóajtók már teljesen biztonságosak, nem kell attól tartanunk, hogy könnyen feltörhetők lennének. A beltéri tolóajtók jóval kisebbek, általában kevésbé masszívak, többségük pedig nem zárható. Sokan választanak tolóajtót szűk helyiségbe, hiszen annak hála, hogy a falban vagy azzal párhuzamosan futnak, rengeteg helyet spórolhatunk meg velük.

Anyagok szerint

  • Alumínium: A kültéri tolóajtók többsége alumínium szerkezetes, a lapok  anyaga azonban már változó. Az alumínium szerkezet strapabíró, modern és trendi, valamint szinte semmilyen karbantartást nem igényel.
  • Üveg: A tolóajtókat azért is szeretik sokan, mert óriási üvegfelülettel rendelkeznek, ezáltal szép fényes lesz a szoba. Az pedig már csak tovább bővíti a lehetőségek sorát, hogy az üveg is sokféle lehet: színezett, sötétített vagy éppen tükrös hatású. Választhatunk opálos tolóajtót is, hiszen ez a fényt átengedi, viszont nem lehet átlátni rajta.
  • Fa: Néha épp az a jó, ha az ajtó teljesen eltakar. A fa berakású tolóajtók szuperül mutatnak, és a fényt sem engedik át. Ezt a típust főként bentre kérik, hiszen szobaajtóként is tökéletesen funkcionálnak. A fa tolóajtók rengeteg színben és mintával kaphatók.
  • Mintás tolóajtó: Néhány helyen színes mintás tolóajtókat is kaphatunk, ám ha nem találunk nekünk tetsző darabot, magunk is elkészíthetjük a tökéletes mintázatot. Tapéta vagy festék segítségével egyedi mintát varázsolhatunk rá.

Kialakítás szerint:

  • Falban futó tolóajtó: Kicsi lakásokban valódi megváltást jelenthet egy falban futó tolóajtó. Ilyenkor úgy alakítják ki az ajtókeretet, hogy a tolóajtó teljesen eltűnik a falban, ezzel pedig rengeteg helyet spórolhatunk.
  • Fal előtt futó tolóajtó: Aki azonban épp a látványt szereti a tolóajtóban, az nem szívesen rejti el, inkább engedi, hogy kívül fusson. Ettől függetlenül ez is sokkal helytakarékosabb, mint a hagyományos ajtó, ha például úgy rendezzük be a szobát, hogy a szekrény mögé fusson be az ajtólap.
  • Karnisos tolóajtó: A karnist pont úgy kell elképzelni, mint a függönyöknél. A tolóajtó fent, egy karnisban van rögzítve, e mentén tudjuk mozgatni.


Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin