Forrás: Getty

Titokzatos módon sárgulnak a szobanövényeid? Ez lehet az oka

A gyapjas pajzstetű „csendes gyilkos”, hiszen sokáig észrevehetetlen, ám fokozatosan pusztítja a növényeket. Ám szerencsére van pár tünet, ami a jelenlétéről tanúskodik. Tehát ha sárgulnak a növényeid levelei, és megmagyarázhatatlan módon romlik az állapotuk, akkor valószínű, hogy a gyapjas pajzstetű áll a háttérben.

Mi az a gyapjas pajzstetű?

A gyapjas pajzstetű egy nagyon kártékony élősködő, mert képes rövid idő leforgása alatt is elpusztítani a növényeket. Ráadásul nem csak a kinti növényeket támadja meg, sajnos a szobanövények sincsenek biztonságban, és képesek akár növényről növényre terjedni a lakásban. A gyapjas pajzstetű szereti a meleg, száraz levegőt, ilyen körülmények között elképesztő gyorsan szaporodik. Könnyű felismerni, hiszen nagy csoportban telepszik meg a növények levelein – általában a levél és a szár találkozásánál –, színe pedig hófehér. Mivel fokozatosan szívja ki a növényből a nedvességet, az szép lassan elszáradás.

A gyapjas pajzstetű jelenlétének egyértelmű jelei:

  • Sárguló levelek: Ha más oka nincs a növények leveleinek sárgulni, azaz nincsenek se túl, se alul öntözve és a napfény sem égette meg őket –, akkor gyanítható, hogy gyapjas pajzstetű okozza a problémát.
  • Kókadó szárak: Hiába locsolod rendszeresen a növényt, folyamatosan kókadozik? E mögött is állhat a gyapjas pajzstetű, hiszen elszívja a nedvességet a növényből, aminek nyomán a szárak lelankadhatnak.
  • Barnás fehér foltok a leveleken: Azok a foltok maguk a kértevők, méghozzá csoportokba tömörülve.

Így védekezz a gyapjas levéltetű ellen:

  1. Ha megjelent a gyapjas pajzstetű a növényeken, cselekedj azonnal! Körülbelül két liter vízbe nyomj egy pumpányi szappant, ezzel permetezd le alaposan az egész növényt. A fertőzött területekre nagyobb adag kerüljön.
  2. Ha a szappanos víz megölte a tetveket, akkor a zuhanyzóban könnyedén lemoshatod őket a levekekről. Amennyiben ez sem tűnik hatásosnak, egy enyhén szappanos vattapamaccsal töröld le a teveket.
  3. Ismételd meg a szappanos permetezést és lemosást egy héttel később.
  4. Tartsd párásan a növényt! Ehhez tiszta, desztillált vízzel permetezd le naponta.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.