Titokzatos módon sárgulnak a szobanövényeid? Ez lehet az oka

Titokzatos módon sárgulnak a szobanövényeid? Ez lehet az oka

Ha egyik napról a másikra sárgulásnak indulnak a szobanövények levelei, az nem lehet véletlen. Élj a gyanúperrel, hogy egy hívatlan vendég élősködik rajtuk. Ez pedig nem más, mint a gyapjas tetű.

Ötletládához ad!

A gyapjas pajzstetű „csendes gyilkos”, hiszen sokáig észrevehetetlen, ám fokozatosan pusztítja a növényeket. Ám szerencsére van pár tünet, ami a jelenlétéről tanúskodik. Tehát ha sárgulnak a növényeid levelei, és megmagyarázhatatlan módon romlik az állapotuk, akkor valószínű, hogy a gyapjas pajzstetű áll a háttérben.

Mi az a gyapjas pajzstetű?

A gyapjas pajzstetű egy nagyon kártékony élősködő, mert képes rövid idő leforgása alatt is elpusztítani a növényeket. Ráadásul nem csak a kinti növényeket támadja meg, sajnos a szobanövények sincsenek biztonságban, és képesek akár növényről növényre terjedni a lakásban. A gyapjas pajzstetű szereti a meleg, száraz levegőt, ilyen körülmények között elképesztő gyorsan szaporodik. Könnyű felismerni, hiszen nagy csoportban telepszik meg a növények levelein – általában a levél és a szár találkozásánál –, színe pedig hófehér. Mivel fokozatosan szívja ki a növényből a nedvességet, az szép lassan elszáradás.

A gyapjas pajzstetű jelenlétének egyértelmű jelei:

  • Sárguló levelek: Ha más oka nincs a növények leveleinek sárgulni, azaz nincsenek se túl, se alul öntözve és a napfény sem égette meg őket –, akkor gyanítható, hogy gyapjas pajzstetű okozza a problémát.
  • Kókadó szárak: Hiába locsolod rendszeresen a növényt, folyamatosan kókadozik? E mögött is állhat a gyapjas pajzstetű, hiszen elszívja a nedvességet a növényből, aminek nyomán a szárak lelankadhatnak.
  • Barnás fehér foltok a leveleken: Azok a foltok maguk a kértevők, méghozzá csoportokba tömörülve.

Így védekezz a gyapjas levéltetű ellen:

  1. Ha megjelent a gyapjas pajzstetű a növényeken, cselekedj azonnal! Körülbelül két liter vízbe nyomj egy pumpányi szappant, ezzel permetezd le alaposan az egész növényt. A fertőzött területekre nagyobb adag kerüljön.
  2. Ha a szappanos víz megölte a tetveket, akkor a zuhanyzóban könnyedén lemoshatod őket a levekekről. Amennyiben ez sem tűnik hatásosnak, egy enyhén szappanos vattapamaccsal töröld le a teveket.
  3. Ismételd meg a szappanos permetezést és lemosást egy héttel később.
  4. Tartsd párásan a növényt! Ehhez tiszta, desztillált vízzel permetezd le naponta.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin