Forrás: Getty

Tavaszi nagytakarítás: ezt a 4 dolgot mindenki elfelejti megtisztítani

1. Villanykapcsoló

Mindennap akár többször is használjuk őket, mégis nagyon kevesen vannak, akik a nagytakarítás során alaposan megtisztítják a kapcsolókat. Annak ellenére, hogy a koszos villanykapcsolók nemcsak rondák, de tökéletes táptalajt biztosítanak számos kórokozó elterjedéséhez. Gondold csak végig, hogy mennyi baktérium, vírus és gomb lehet a felületén. Idén tavasszal semmiféleképpen se hagyd ki a sorból a kapcsolókat, főleg ha gyerekekkel élsz együtt.

2. Szekrények eleje

Mikor törölted le utoljára a fürdőszobai, a konyha vagy a nappaliszekrény frontját? Ha erre a kérdésre nem tudsz gyorsan választ adni, akkor minden bizonnyal nagyon régen került erre sor. Ez nagy hiba, hiszen ezeken a felületeken is összegyűlik a por, ami aztán mindenfelé száll. Ha allergiás vagy, akkor végképp ne feledkezz meg erről a feladatról! A konyhaszekrényt kicsit bonyolultabb tisztára törölni, hiszen ott a por keveredik a zsíros gőzzel, ami egy vékony filmréteget hagy a felületeken. Ebben az esetben egy zsíroldó tisztítószer lesz a segítségedre, de akár magadnak is készíthetsz egy rendkívül hatékony szert. Ehhez szükséges lesz egy fél bögre szódabikarbónára és vízre. Ezeket öntsd össze, majd alaposan keverd el. Az elkészült keverékbe márts bele egy szivacsot, majd azzal töröld át a zsíros felületeket.

3. Matrac

Légy őszinte: mikor tisztítottad ki utoljára a matracot? Sokan erre valószínűleg azt válaszolják, hogy még soha, pedig erre is igencsak fontos lenne időt szánni. Mielőtt azonban elmész egy gépkölcsönzőbe vagy egy profi matractisztító céget keresel, próbáld ki a következő házi praktikát: szórj a matracra sütőport és pár csepp illóolajat. A kellemetlen szagok így rövid időn belül eltűnnek. Ha azonban a matrac belsejét is ki szeretnéd tisztítani, akkor ezt egy száraz-nedves porszívóval megteheted.

4. Hűtőszekrény szellőzőrács

A hűtőt biztosan rendszeresen kitakarítod, sőt mi több, a külsejét is áttörlöd, de a hátuljáról valószínűleg megfeledkezel. Ott található a szellőzőrács, amin előszeretettel megtapadnak a porcicák és pókhálók, így ennek a letakarítása is elengedhetetlen, ugyanis nemcsak látványra csúnya, hanem még a villanyszámla végösszegét is megemelheti. Takarítása nem ördöngös feladat, mindössze egy nedves rongyra és némi mosogatószerre lesz szükséged hozzá.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.