Forrás: Getty

Tanácsok falfesték választásához – Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat

Tanácsok falfesték választásához – Design kérdések

Az ideális szín kiválasztása közel sem olyan egyszerű, mint ahogy az elsőre tűnik. Több tényezőre is oda kell figyelnünk, hogy az új falszín a berendezésekkel együtt is jól mutasson majd. Ezekre figyelj: 

  • Mekkora helyiséget szeretnénk festeni?

A fal színe képes tágasabb vagy éppen szűkösebb hatásúvá tenni bármelyik helyiséget. A világos színek optikailag nagyobbnak mutatják a teret, míg a sötét árnyalatok inkább kicsi, kuckós hangulatot teremtenek. Emiatt általános igazság, hogy kis alapterületű szobákba határozottan világos színeket javasolnak a profik. 

  • Milyen színű bútorok vannak a szobában?

Ha a falak festése után nem tervezzük lecserélni az összes szobában lévő bútort, akkor muszáj figyelembe venni azok színeit a falfesték kiválasztásakor. Fa bútorok esetén sosem lőhetünk mellé a meleg tónusú falszínekkel, mint amilyen például a bézs, a kapucsínó vagy a pasztell sárga. 

  • Milyen hangulatúvá szeretnénk tenni a szobát? 

A színeknek abban is óriási szerepük van, hogy milyen lesz a szoba hangulata. A meleg tónusú színek otthonosak, meghittek, míg a hideg tónusú árnylatok inkább elegánsabb hatást keltenek. Más színek fognak passzolni a hálószobába és a dolgozószobába is: például a kék nyugtató hatású, ezért a lakberendezők jó szívvel ajánlják alvótérbe, ellenben a sárga a kreativitást serkenti, így ideális árnyalat dolgozószobába. 

Tanácsok falfesték választásához – Technikai kérdések  

A kinézet nem minden, sajnos akad pár kivitelezési szempont is, amire ha nem figyelünk oda, a végeredmény rovására megy. Ezek a technikai tanácsok a falfesték választásához: 

  • Lesz-e víz az adott helyiségben? 

A tartósság érdekében a fürdőszobába vagy a konyhába speciális festéket javasolnak a szakemberek, mivel egyes festékeket direkt úgy fejlesztenek ki, hogy ellenállóbbak legyenek a párával és a vízzel szemben. 

  • Mennyire koszosodik majd a fal? 

A jövőbeli énünk hálás lesz, ha az előszobába vagy gyerekszobába mosható festéket választunk. A mosható festék olyan szuper tulajdonsággal rendelkezik, hogy nedves szivaccsal óvatosan le lehet mosni róla a koszt anélkül, hogy a festék „elmászna” vagy elkopna. 

  • Mi festünk vagy egy szakember? 

Ha szakember végzi majd a festést, akkor az eddigi kérdéseket megválaszolva ismertessük a festendő szoba jövőbeli funkcióját, majd bízzuk rá a festék kiválasztását. Ha mi magunk végezzük a festést, akkor mindenképp megéri a prémium márkák közül válogatni, mivel ezek sokkal könnyebben kezelhetők, és profi előkészületek nélkül is szépen befogják a falat. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.