Takarítási tévhitek – Tippek, amiket NEM érdemes megfogadni

Takarítási tévhitek – Tippek, amiket NEM érdemes megfogadni

Biztosan minden háztartásnak megvannak a maga bevett szokásai, ha takarításról van szó – ideértve a trükköket is, amiket mástól vettünk át. Azonban nem szabad minden kecsegtető ötletnek vakon hinni, hiszen lehet, hogy egyáltalán nem jó tanács. Jöjjenek a gyakori takarítási tévhitek.

Ötletládához ad!

„Majd egyben a hétvégén”

A dolgos hétköznapokon könnyen el lehet jutni oda, hogy minden feladatot elodázunk a hétvégére, amikor úgyis szabadok vagyunk. Ez azonban nem jó ötlet! Inkább szánjunk naponta 30 percet a lakásra, még akkor is, ha nem könnyű. Ilyenkor a hétvége megmarad a pihenésre és feltöltődésre, ráadásul mindezt tiszta, rendezett környezetben tehetjük meg.

Ecetes takarítási tévhitek

A takarítási tévhitek között biztosan dobogós helyen szerepel, hogy az ecet egy csodaszer, bárhol használható tisztító anyag. Ez azonban tévedés, az ecet valóban nagyon jól képes eltávolítani a foltokat, a zsírt és az olajat, de savas kémhatása miatt a fa felületeket például tönkre tudja tenni. Az ecet nem mindenre alkalmazható, hagyjuk meg a konyha és fürdőszoba felületeire.

Mindenhez külön tisztítószer kell

Ha az otthonunkban minden helyiség minden típusú foltjára más és más szert használunk, akkor nagyon pazarolunk. Nincs ugyanis szükség húszféle szerre, 4-5 különböző típusú készítmény tökéletes képes kiszolgálni az egész lakást. A konyhai és fürdőszobai tisztítószerek nagyrészt egyformák, maximum a reklámjuk a különböző. Egy ecetes keverék erre a két helyiségre tökéletes, de vigyázzunk, hogy milyen felületen használjuk.

Ablaktisztító szer a képernyőkön

Habár teljes mértékben adja magát a feltételezés, hogy az elektronikai eszközök kijelzője ugyanolyan takarítást igényel, mint a tükrök vagy az ablakok, sajnos ez nem állja meg a helyét. Azért, hogy az üveg teljesen cseppmentesen száradjon, alkohol van az ablaktisztító szerekben, amik le tudják oldani a kijelzők külső, védelmet biztosító rétegét. Így az eszköz nem csak sebezhetőbb lesz, de a kijelző is jobban fog tükröződni, zavarva ezzel a használatot.

Újságpapír az ablakokon

Az ablaktisztítót bizonyos praktikák szerint újságpapírral kell letörölni az ablakról, ezzel tökéletes eredményt elérve. Azonban az újságból a tinta könnyen befogja a keretet, a papír pedig szétbomlik, ami csak megnehezíti a dolgunkat. Ha ablakról van szó, jobb megoldás a rongy és az ablaklehúzó kombinációja.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin