Forrás: Getty

Szobanövények gondozása télen – Ezekre kell odafigyelni a hidegebb hónapok alatt

Valóban eltér a szobanövények gondozása télen?

Röviden: igen, nagyon is. A legtöbb növény a biológiai „beállításainak” köszönhetően akkor is megváltozik télire, ha a közvetlen környezetében nem is érzékeli az évszakok változását. Emiatt nem arra kell koncentrálnunk, hogy télen is nyárias légkört teremtsünk a cserepesek körül, hanem a gondozási rutint kell a növényhez igazítanunk. Ezt az 5 tippet fogadd meg hozzá:

1. Állítsd át az öntözési rutint

Télen a legtöbb szobanövény jóval kevesebb vizet igényel, mint a melegebb hónapokban. Ennek egyik oka, hogy a telet még a szobában is megérzik a növények, emiatt lelassul a növekedésük, ezáltal kevesebb víz is elegendő számukra. A másik ok, hogy a hűvösebb szobában lassabban szárad ki a virágföldjük. A víz mennyiségét fokozatosan csökkentsük, és közben figyeljük a növény állapotát.

2. Párásítsd a levegőt

A szobanövények számára a legnagyobb kihívás télen a fűtés okozta száraz levegő. Egy átlagos fűtött szobában 20-30% között mozog a páratartalom, a növényeknek azonban legalább 50%-ra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Szerencsére erre kettő egyszerű megoldás is létezik: minden nap permetezzük le desztillált vízzel a növényeket, vagy tegyünk egy kis edényben vizet a fűtőtest közelébe, és hagyjuk párologni.

3. Költöztesd át a növényeket

A téli időszakban szükség lehet némi költöztetésre. A növényeket érdemes ideiglenesen eltenni a fűtőtestek közeléből, de úgy, hogy fényt azért kapjanak.  

4. Hagyd el a tápoldatot

Télen a szobanövények túlnyomó többségének kifejezetten nem ajánlott tápanyagot vagy trágyát adni a földjéhez. Ennek oka, hogy a hideg hónapokban lelassul a növények növekedése, tehát nincs szükségük extra anyagra.

5. Kövesd nyomon az állapotukat

A szobanövények gondozása télen kicsit több odafigyelést igényel, mint a nyári hónapok során. Vegyük észre a növényeken megjelenő jeleket, mert a túl hideg vagy a túl meleg hőmérséklet, valamint a túl sok és a túl kevés víz is nyomot hagy maga után. Orvosoljuk ezeket minél hamarabb.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.