Szobanövények gondozása télen – Ezekre kell odafigyelni a hidegebb hónapok alatt

Szobanövények gondozása télen – Ezekre kell odafigyelni a hidegebb hónapok alatt

Hiába élnek a szobanövények a lakásban, a téli időszak rájuk is hatással van – elsősorban hőmérséklet csökkenése, a kevesebb napfény és a fűtés okozta száraz levegő miatt.

Ötletládához ad!

Valóban eltér a szobanövények gondozása télen?

Röviden: igen, nagyon is. A legtöbb növény a biológiai „beállításainak” köszönhetően akkor is megváltozik télire, ha a közvetlen környezetében nem is érzékeli az évszakok változását. Emiatt nem arra kell koncentrálnunk, hogy télen is nyárias légkört teremtsünk a cserepesek körül, hanem a gondozási rutint kell a növényhez igazítanunk. Ezt az 5 tippet fogadd meg hozzá:

1. Állítsd át az öntözési rutint

Télen a legtöbb szobanövény jóval kevesebb vizet igényel, mint a melegebb hónapokban. Ennek egyik oka, hogy a telet még a szobában is megérzik a növények, emiatt lelassul a növekedésük, ezáltal kevesebb víz is elegendő számukra. A másik ok, hogy a hűvösebb szobában lassabban szárad ki a virágföldjük. A víz mennyiségét fokozatosan csökkentsük, és közben figyeljük a növény állapotát.

2. Párásítsd a levegőt

A szobanövények számára a legnagyobb kihívás télen a fűtés okozta száraz levegő. Egy átlagos fűtött szobában 20-30% között mozog a páratartalom, a növényeknek azonban legalább 50%-ra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Szerencsére erre kettő egyszerű megoldás is létezik: minden nap permetezzük le desztillált vízzel a növényeket, vagy tegyünk egy kis edényben vizet a fűtőtest közelébe, és hagyjuk párologni.

3. Költöztesd át a növényeket

A téli időszakban szükség lehet némi költöztetésre. A növényeket érdemes ideiglenesen eltenni a fűtőtestek közeléből, de úgy, hogy fényt azért kapjanak.  

4. Hagyd el a tápoldatot

Télen a szobanövények túlnyomó többségének kifejezetten nem ajánlott tápanyagot vagy trágyát adni a földjéhez. Ennek oka, hogy a hideg hónapokban lelassul a növények növekedése, tehát nincs szükségük extra anyagra.

5. Kövesd nyomon az állapotukat

A szobanövények gondozása télen kicsit több odafigyelést igényel, mint a nyári hónapok során. Vegyük észre a növényeken megjelenő jeleket, mert a túl hideg vagy a túl meleg hőmérséklet, valamint a túl sok és a túl kevés víz is nyomot hagy maga után. Orvosoljuk ezeket minél hamarabb.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin