Forrás: Getty

Pihentető alvás szénanáthával: így allergénmentesítsd az otthonod

1. Rendszeres takarítás

A pollenek rendkívül makacs „szerzetek”, amiket arra programozott a természet, hogy strapabíró módon tovább vigyék a növények genetikai állományát. Így ahol meg tudnak tapadni, ott meg is tapadnak. Rendszeres porszívózással és portörléssel viszont könnyen eltávolíthatod őket. Szükség esetén olyan mélytisztítószert is alkalmazhatsz a lakástextilekhez, amik kifejezetten polleneltávolító és atkaölő hatással rendelkeznek.

2. Levegőminőség-javítás

Ha pollenallergiád van, akkor sajnos éppen a szellőztetéssel engedhetsz be újabb allergéneket a lakásba. Ha pedig valamilyen beltérben is előforduló allergén vált ki nálad tüneteket (például a házi poratka, a penészgomba vagy az állatszőr), akkor is érdemes egy légszűrő berendezéssel javítani a levegő minőségét. Ha van otthon légkondicionáló, akkor a gondosan tisztított szűrő – zárt ablakok mellett – megoldja ezt a problémát.

Pihentető alvás szénanáthával: így allergénmentesítsd az otthonod
Forrás: Getty

3. Elszívó ventilátor

Az elszívó ventilátor nemcsak arra jó, hogy eltávolítsa a párát a konyhából vagy a fürdőszobából, hanem arra is, hogy kiszippantsa az allergiás tüneteket okozó apró részecskéket. Érdemes bekapcsolva tartani sütés-főzés előtt, közben és után is – illetve ugyanez érvényes fürdésnél.

4. Mosás okosan

A ruha és a cipő valóságos „pollenbusz”, mert tömegével tudod rajtuk behozni az allergéneket a lakásba. Ha allergiás vagy a pollenekre, akkor hazaérkezés után célszerű rögtön átöltöznöd, betenni a szennyest egy zárt tartóba vagy a mosógépbe, majd mosás után elkerülni a kültéri szárítást, mert akkor ugyancsak megtapadhatnak az anyagban a virágporrészecskék. Amennyiben a penészgombára vagy allergiás, jobb, ha kint szárad a ruha, mert bent növeli a páratartalmat és a penészveszélyt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.