Forrás: Getty

Nyomot hagyott a gyertya a terítőn? Aggodalomra semmi ok!

A gyertyákat mindenki imádja, szépek, hangulatosak, és áramszünet esetén még hasznosak is. Sajnos azonban a viasznyom, amit maguk után hagynak, egyáltalán nem esztétikus, plusz komoly feladat az eltávolításuk is. Nem tudod, hogyan szedd ki a viaszfoltot a terítőből vagy ruhából? Mutatjuk, hogyan csináld.

1. Szilárdítsuk meg a viaszt

Ha észrevesszük, hogy viasz csöppent az anyagra, és még nem keményedett meg, tegyünk jégkockát a foltra. A viasz rövid időn belül keményre fagy, ezután könnyedén eltávolíthatjuk, míg folyékony formában csak mélyebbre kenjük a terítőben. Ezt a lépést akkor is érdemes beiktatni, ha megkeményedett viaszfoltra bukkanunk, hiszen a jégkocka garantáltan megakadályozza, hogy picit is elkenődjön.

2. Kaparjuk le a viaszt

Amikor a viasz megkeményedett, egy tompa konyhakéssel vagy egy hitelkártya szélével kezdjük el leszedni. Óvatosan nyúljunk a fagyott viasz darab alá, és kezdjük el kapargatni. Figyeljünk arra, hogy minél kevésbé nyomjuk vissza az anyagba a viaszt, hiszen úgy csúnya olajos folt maradhat a helyén.

3. Olajos folt eltávolítása

A viasz helyén maradt olajos területet kezeljük folteltávolítóval. Bármilyen terméket használhatunk, ami nem károsítja a terítő vagy a ruha anyagát. Ha nincs otthon folteltávolító, de gyorsan kell cselekedni, erre a célra a folyékony mosószer is alkalmas, ez esetben egy borsónyi mennyiséggel kezeljük a felületet. Hagyjuk 10-15 percig állni, majd langyos vízzel öblítsük ki.

4. Mosás

Az utolsó lépést már a mosógépre bízhatjuk, hiszen a viasz eltávolítását egy alapos mosással kell befejezni. Indítsuk el a mosógépet olyan programon, amely passzol a terítő vagy ruhadarab mosási utasításához.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.