Forrás: Getty

Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Készíts illatkövet karácsonyra! Nem egy bonyolult feladat, ellenben egy remek ajándék azok számára, akik szeretik az illatosítókat. A választott illóolajoktól függ, hogy milyen hatással lesz ránk: vannak olyan illóolajok, melyek inkább megnyugtatnak, míg olyanok is, melyek felpörgetnek. A füstölgőkkel szemben az illatkövek sokkal decensebbek, ráadásul dekorációnak sem utolsók.

Hozzávalók

  • 200 g só
  • 150 g liszt
  • 100 g víz
  • 1 ek. levendulaolaj (ízlés szerint más illóolajat is választhatsz)

Elkészítés

  1. Minden hozzávalót alaposan keverj, illetve gyúrj össze. Ha szeretnél, akkor a tésztához adhatsz szirmokat vagy magokat, hogy még különlegesebb legyen az eredmény, továbbá erőteljesebb legyen az illat is. 
  2. Ha összegyúrtad a tésztát, akkor nyújtsd ki kb. 1-2 cm vastagságúra, és szaggasd ki számodra szimpatikus kiszúrókkal, vagy akár kézzel is formálhatsz belőle illatkövet. Ha megvan a forma, akkor díszítheted egy pecséttel, vagy valamilyen szárított növénnyel.
  3. Ezután türelemre lesz szükséged: hagynod kell, hogy az illatkő 48 órán át száradhasson a levegőn. A sótésztát semmiféleképpen se tedd be a sütőbe, mert akkor elvész az illata. Ha letelt a két nap, el is készült az illatköved.

Miután teljesen megkeményedett az illatkő, apró repedések keletkeznek rajta, melyeken a víz távozott a kőből. Ezekbe a résekbe bármikor tölthetsz pár csepp illóolajat, és az ismét illatozni fog.

Tipp

Segít a megajándékozottnak, hogy megtalálja az illatkő legjobb helyét a lakásban. Aszerint keresgéljetek, hogy milyen illóolajat használtál az elkészítés során. A levendulaolaj nyugtató hatású, és alvászavarok esetén remek választás, ezért az éjjeliszekrényen van a legjobb helye. A narancsolajnak frissítő és nyugtató hatása van. Az ilyen illatú illatkövet a nappaliba vagy a dolgozószobába ajánlott elhelyezni. Ha pedig citromolajjal illatosítottad, akkor a fürdőszobába tegyétek az illatkövet.

Sorozatunk eddig megjelent részeit itt találod:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.