Forrás: Getty

Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mi is az a napelemes cserép?

Noha formára méretre megegyezik a hagyományos cserepekkel, a napelemes cserép egy speciális elem, ami napelemcellákat tartalmaz. Ezt azonban ránézésre nem könnyű megállapítani, hiszen tökéletesen beleolvad a rendes cserepek közé. Mivel újonnan épített tető esetén könnyű integrálni, elsősorban újépítésű házaknál gyakori, hiszen már meglévő tetőszerkezetnél csak visszabontással építhető be.

Napelem vagy napelemes cserép?

A napenergiát gyűjthetjük tehát napelemmel vagy napelemes cseréppel is. A klasszikusnak számító megoldás – előbbi – elsősorban modern házakhoz passzol, valamint olyan épületek tetejére, amelyeknek elég nagy a felülete ahhoz, hogy a kellő mennyiségű panel elférjen rajta.

Vannak azonban olyan háztípusok – például a mediterrán otthonok –, amelyeknek kevésbé áll jól egy síkból kiemelkedő, sötét színű szerkezet. Ilyen esetben jelent jó, hatékonyságában egyenértékű alternatívát a napelemes cserép.

A napelemes cserép előnyei

A bemutatás után jöhetnek a napelemes cserép előnyei, amik között a leginkább kiemelt helyen az esztétikum áll. Ha ilyen cserepekből készül el a tető, akkor beleolvad az összképbe, azaz láthatatlanul biztosítja nekünk a zöld energiát. Éppen ezért jelent megoldást olyan épületeken is, amelyekre – például műemlékvédelmi okokból – hagyományos napelemet nem lehet felszerelni.

A napelemes cserép hátrányai

Van persze néhány ok, ami miatt érdemes megfontolni, hogy a napelemes cserép mellett döntünk-e. Az egyik ilyen, hogy ez a megoldás – egyelőre – sokkal drágább, mint a hagyományos napelemekkel való áramtermelés, így a megtérülési idő is sokkal hosszabb. Ráadásul mivel a cserepek a tető részei, könnyen túl tudnak melegedni, ami csökkenti a hatékonyságukat.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a napelemes cserép nem minden esetben képes kiváltani a hagyományos napelemeket, de bizonyos esetekben valós és esztétikusabb alternatívát jelent.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.