Forrás: Getty

Mutatjuk, hogyan alakíts ki bámulatos otthoni könyvtárat

Az otthoni könyvtárat luxus dolognak hisszük, pedig igazából nem kerül sokba, hogy könyveinket méltó és látványos módon tároljuk. Még csak üres szobára sincs feltétlenül szükséged, hiszen a nappali vagy a dolgozószoba is tökéletes hely arra, hogy könyvtárként funkcionáljon. Mutatjuk, hogyan alakíthatsz ki könyvtárat otthon. 

  • Meglévő könyvek 

Ha az évek során minden születésnapodra, karácsonyra és évfordulóra könyvet kértél ajándékba, akkor valószínűleg nem okoz gondot egy kisebb otthoni könyvtár feltöltése. De mielőtt nekilátnál felpakolni mindent a polcra, mindenképp nézd át a köteteidet. Ha valamelyiket garantáltan nem olvasod el többször, esetleg nincs is olyan jó állapotban, inkább ajándékozd el.

  • Új könyvek beszerzése

Amennyiben nincs elég könyved, akkor ez jó okként szolgálhat egy régóta vágyott regény beszerzésére. Azonban kár emiatt óriási költségekbe verned magad. Nézz szét a bolhapiacon vagy kérdezz körbe az ismerőseidnél, hátha nekik van olyan példányuk, amit szívesen kölcsönadnak a könyvtáradnak. 

  • Olvasósarok

Mit ér egy könyvtár olvasósarok nélkül? Szerezz be egy igazán kényelmes fotelt, amelyben akár órákat is el lehet tölteni. Fontos, hogy vigyázz a látásodra, ezért az olvasólámpáról se feledkezz meg. 

  • Polcrendszer kialakítása

A legegyszerűbb, ha direkt könyvek tárolására tervezett polcrendszert vásárlunk, melynek mérete és teherbírása is megfelelő a könyvtárba. Ez lehet bármilyen szekrény, a lényeg, hogy a színe és stílusa illeszkedjen lakásunkba, 

Rengeteg nem mindennapi szekrény közül válogathatunk. Például találhatunk srég polcos szekrényt a bútorboltokban.

Beépített polcot is készíttethetünk, ám ez jóval nagyobb kiadás, mintha kész polcot választanánk. 

  • Elrendezés

Az elrendezéskor jól jön minden szervezői képességünk, mert kategóriákra kell bontani a hatalmas könyvkupacot. Rendezhetjük a könyveket szerzők vagy könyvcímek szerint, de választhatunk alternatív rendezési elvet is. Ha dekoratív megoldást keresünk, színek szerint is felpakolhatjuk a polcra a könyveket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.