Forrás: Getty

Megválaszoltuk a 6 leggyakrabban feltett mosással kapcsolatos kérdést

Hiába mindennapos dolog a mosás, időről időre új problémákkal találkozhatunk, melyek megoldásra szorulnak. Meg amúgy is: néha nem árt átismételni a bevált praktikákat. Mutatjuk, mik ezek.

1. Hogyan tudom újra világossá tenni a besárgult fehér ruháimat és ágyneműimet?

Idővel elkerülhetetlen, hogy besárguljanak a fehér ruhák. Ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy megelőzzük a problémát. Ha beütött a baj, akkor pedig jöhetnek a bolti fehérítőszerek vagy a jól bevált szódabikarbóna. Áztassuk szódabikarbónás vízbe a ruhákat, esetleg egy-két kanál ecetet is tehetünk a vízbe, végül mossuk ki. A végeredmény garantáltan fehérebb lesz.

2. Hogyan tudom kiszedni azokat a foltokat, amelyek mosás után is a ruhában maradtak?

Sajnos egy sima mosás néha nem elég a makacs foltok eltávolítására. Vannak speciális bolti folteltávolító szerek, de házi praktikákat is bevethetünk. A szódabikarbóna-ecet kombó itt is működhet, de kipróbálhatjuk a borotvahabot is.

3. Hogyan lehet megakadályozni a sötét ruhák kifakulását?

Sajnos a sötét ruhák a mosások során kifakulnak, ennek oka pedig a szálak kinyúlása, elkopása. Sokan nem tudják, de ezt nagyon egyszerű megelőzni azzal, ha minden sötét mosásnál desztillált fehér ecetet öntünk a gépbe. Az ecet képes visszaadni a szálak rugalmasságát és megelőzni a kopást.

4. Hogyan lehet eltüntetni a „hónaljfoltokat”?

Hónaljfoltok alatt az izzadtság és dezodor okozta nyomokat értjük. Sokszor mosás után is látszódnak – ha csak halványan is. A megoldás itt is az ecet: fújjunk desztillált fehér ecetet a hónaljfoltokra, hagyjuk állni 10-15 percig, majd dobjuk be a ruhadarabot a mosógépbe.

5. Mosás után picit szagosak, elszíneződöttek a ruháim. Mi a probléma, mit tehetek?

Használsz öblítőt és mindenből a megfelelő mennyiséget adod a mosáshoz? Akkor a koszos, eldugult mosógép lesz a ludas. Próbálj ki mosógép tisztítószereket, vagy kérd szakember segítségét.

6. Hogyan lehet eltávolítani a tinta- vagy zsírfoltokat?

Mindannyian bosszankodtunk már leejtett toll okozta folt miatt, és az is előfordul, hogy főzés közben összezsírozzuk a felsőnket. A tintafoltokra izopropil alkohol lesz a megoldás, amit egy fültisztító pálcika segítségével dolgozhatunk a foltba. A zsírfoltokon pedig az enzim-alapú mosószer segít.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.