Forrás: Getty

Láss előre! – 4 ok, ami miatt megéri látványterv készítésére költeni

Látványterv – vele vagy nélküle a könnyebb? Erre is keressük a választ.

Mi az a látványterv?

A látványterv ma már nem számít ismeretlen fogalomnak, ám sosem árt pontosítani, mit is értünk alatta. A látványtervezés egy külön szakma. Célja, hogy az építész által megrajzolt terveket mérethűen, műszaki szempontokat betartva életre keltse speciális számítógépes program segítségével. Ez azért jó, mert korábban csak kétdimenziós látványterveket láthattunk, ám a modern megoldásoknak köszönhetően már háromdimenziós képeken vizualizáljuk jövőbeli otthonunk. Így akár körbe is sétálhatunk az új otthonunkat, szükség esetén tudunk változtatni, javítani az elképzeléseken.

Amatőr látványterveket mi is készíthetünk online programok segítségével, ám megfelelő háttértudás nélkül ezek közel sem lesznek pontosak. Ezek az ingyenes online programok sokkal inkább az enteriőr berendezésnél lehetnek hasznosak, amikor a bútorokat, a falszínt vagy épp dekorációt tervezzük.

 A látványtervek előnye

  • Vizualizáció: Az építesz által felvázolt vonaltervekből nem igazán lehet arra következtetni, hogyan is fog kinézni jövőbeli otthonunk. A látványtervek előnye, hogy láthatjuk a konkrét végeredményt, ez alapján választhatunk ki minden fontos kiegészítőt. „Sétálhatunk” a látványtervben, ezáltal később könnyebben ki tudjuk választani a dekorációt.
  • Pontosítás: Látványtervek nélkül nehezebben jönnek elő a műszaki hibák, vagy azok a tévedések, melyek csak félreértésből fakadnak. Előfordulhat, hogy a mi elképzelésünket máshogy valósította meg az építész, ezért egyes részletek eltérhetnek a mi fejünkben élő képtől. Szóval a látványtervek szuper lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezekre fény derüljön.
  • Segítség a kivitelezőnek: Ne csak magunkra gondoljunk, amikor a látványtervek előnyét vizsgáljuk. A kivitelezőnek is óriási segítség, ha a látványterv pontosan megmutatja neki, milyen végeredményt szeretnénk, és az építési folyamat sikerességét is könnyebb így nyomon követni. Sőt, ha nem olyan végeredményt kapunk, mint amit kértünk a kivitelezőtől, akkor a látványtervre is tudunk hivatkozni.
  • Banális hibák felfedezése: A legprofibb tervezés esetén is előfordulhat, hogy homokszem kerül a gépezetbe a kivitelezés fázisban. Gondolunk itt arra, hogy nem jó irányba nyílnak az ajtók, vagy az ablakot nem lehet kinyitni egy falelem miatt. Sokkal drágább mulatság az építkezés ezen szakaszban újratervezni, ezért inkább szánjunk pénzt a látványtervezésre.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.