A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai feladat: egy kis művészet. Egy szemrevaló és különleges fali képet fogunk készíteni, mely a természet színeiben pompázik majd. És mindezt ecset nélkül!

Ötletládához ad!

Projektünk ugyanis nem festésre, hanem barkácsmunkára épül. Képünk pedig nem csupán utánozza majd a természetet, hanem maga lesz a természet. Lássunk hát hozzá saját élő képünk elkészítéséhez.

Amire szükségünk lesz:

 • egy tetszőleges nagyságú képkeret
 • vasháló
 • vágóeszköz a hálóhoz
 • két darab fa léc a keret hosszabbik oldalának megfelelő hosszúságban
 • két darab fa léc a keret szélességének megfelelő hosszúságban
 • kapcsozó és kapcsok a rögzítéshez
 • furnérlemez
 • akasztók (opcionális)
 • fűrész
 • termőföld
 • ceruza
 • az elültetni szánt növények
 • moha

És akkor nézzük egyesével a lépéseket!

1. Mivel a keretünk nem lesz túl mély, kifejlett növények helyett dugványokat tudunk majd elültetni benne. Előkészületképpen néhány nappal korábban vágjuk le ezeket, hogy a vágott száraknak legyen idejük regenerálódni, mielőtt földbe kerülnek. Ha ez megvan, kezdődhet is a munka!

2. Helyezd a keretet fejjel lefelé az asztalra. Mérd le a keret “belsejét”, és egy ennek megfelelő darabot vágj ki a hálóból, majd helyezd rá. A kapcsok segítségével kezd el rögzíteni mind a négy oldalon.

3. Most készítsük el a keret keretét, vagyis azt a részt, ahova a termőföldet majd tölteni tudjuk. Ehhez egy kicsit meg kell emelünk a képkeret hátsó részét. A négy fa léc segítségével készítjük el a peremeket. Fogd egyesével a léceket a keret megfelelő oldalához, és a kapcsozó segítségével stabilizáld azokat.

4. A furnérlemezt is vágd méretre, és rögzítsd a keret alsó részéhez. Ezzel meg is vagyunk! Most jöhet a tartalom!

5. De még mielőtt elkezdenéd megtölteni a keretet, ezen a pontot tudsz akasztót rögzíteni a hátuljára, ha később szeretnéd azt feltenni a falra.

6. Fordítsd meg a keretet! Kisebb adagokban, a rácson keresztül kezd el feltölteni földdel a belsejét. A kezeddel, amennyire tudod, egyengesd el a földet, majd közbe-közbe rázogasd is meg a keretet, hogy a termőtalaj minél egyenletesebben töltse ki a rendelkezésére álló teret.

7. Készítsd elő a talajt a növényeknek: egy ceruza segítségével csinálj lyukakat a földbe.

8. Ezekbe a lyukakba pedig kezd el elültetni a dugványokat.

9. Mivel egy műalkotást készítesz, nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásodat! Csoportosíts egymás mellé hasonló növényeket, tegyél közéjük egy nagyobbat, ami magára vonzza a tekintetet, és bátran játssz a színekkel.

10. Moha segítségével tölts ki minden hézagot és rejtsd el a háló még esetleg látható részeit is.

11. Kb. hat hétig hagyd fekve a képet, hogy a gyökerek meg tudjanak kapaszkodni a földben. Úgy tudod ellenőrizni, hogy elég erősek-e már a hajtásaid, hogy az óvatosan meghúzod egyiket, másikat. Ha könnyen kijönnek a földből, még időre van szükségük.

12. És az utolsó lépés: válaszd ki, hova akasztod ezt a természettel és élettel teli képet!

TIPP: ha a keret minden oldalára teszel akasztót, kedvedre forgathatod majd azt a falon a hetek múlásával. Növényeid amúgy is a nap felé fordulnak majd, amit ennyi változtatással “kordában” tudsz tartani.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin