A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai feladat: egy kis művészet. Egy szemrevaló és különleges fali képet fogunk készíteni, mely a természet színeiben pompázik majd. És mindezt ecset nélkül!

Ötletládához ad!

Projektünk ugyanis nem festésre, hanem barkácsmunkára épül. Képünk pedig nem csupán utánozza majd a természetet, hanem maga lesz a természet. Lássunk hát hozzá saját élő képünk elkészítéséhez.

Amire szükségünk lesz:

 • egy tetszőleges nagyságú képkeret
 • vasháló
 • vágóeszköz a hálóhoz
 • két darab fa léc a keret hosszabbik oldalának megfelelő hosszúságban
 • két darab fa léc a keret szélességének megfelelő hosszúságban
 • kapcsozó és kapcsok a rögzítéshez
 • furnérlemez
 • akasztók (opcionális)
 • fűrész
 • termőföld
 • ceruza
 • az elültetni szánt növények
 • moha

És akkor nézzük egyesével a lépéseket!

1. Mivel a keretünk nem lesz túl mély, kifejlett növények helyett dugványokat tudunk majd elültetni benne. Előkészületképpen néhány nappal korábban vágjuk le ezeket, hogy a vágott száraknak legyen idejük regenerálódni, mielőtt földbe kerülnek. Ha ez megvan, kezdődhet is a munka!

2. Helyezd a keretet fejjel lefelé az asztalra. Mérd le a keret “belsejét”, és egy ennek megfelelő darabot vágj ki a hálóból, majd helyezd rá. A kapcsok segítségével kezd el rögzíteni mind a négy oldalon.

3. Most készítsük el a keret keretét, vagyis azt a részt, ahova a termőföldet majd tölteni tudjuk. Ehhez egy kicsit meg kell emelünk a képkeret hátsó részét. A négy fa léc segítségével készítjük el a peremeket. Fogd egyesével a léceket a keret megfelelő oldalához, és a kapcsozó segítségével stabilizáld azokat.

4. A furnérlemezt is vágd méretre, és rögzítsd a keret alsó részéhez. Ezzel meg is vagyunk! Most jöhet a tartalom!

5. De még mielőtt elkezdenéd megtölteni a keretet, ezen a pontot tudsz akasztót rögzíteni a hátuljára, ha később szeretnéd azt feltenni a falra.

6. Fordítsd meg a keretet! Kisebb adagokban, a rácson keresztül kezd el feltölteni földdel a belsejét. A kezeddel, amennyire tudod, egyengesd el a földet, majd közbe-közbe rázogasd is meg a keretet, hogy a termőtalaj minél egyenletesebben töltse ki a rendelkezésére álló teret.

7. Készítsd elő a talajt a növényeknek: egy ceruza segítségével csinálj lyukakat a földbe.

8. Ezekbe a lyukakba pedig kezd el elültetni a dugványokat.

9. Mivel egy műalkotást készítesz, nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásodat! Csoportosíts egymás mellé hasonló növényeket, tegyél közéjük egy nagyobbat, ami magára vonzza a tekintetet, és bátran játssz a színekkel.

10. Moha segítségével tölts ki minden hézagot és rejtsd el a háló még esetleg látható részeit is.

11. Kb. hat hétig hagyd fekve a képet, hogy a gyökerek meg tudjanak kapaszkodni a földben. Úgy tudod ellenőrizni, hogy elég erősek-e már a hajtásaid, hogy az óvatosan meghúzod egyiket, másikat. Ha könnyen kijönnek a földből, még időre van szükségük.

12. És az utolsó lépés: válaszd ki, hova akasztod ezt a természettel és élettel teli képet!

TIPP: ha a keret minden oldalára teszel akasztót, kedvedre forgathatod majd azt a falon a hetek múlásával. Növényeid amúgy is a nap felé fordulnak majd, amit ennyi változtatással “kordában” tudsz tartani.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tavaszi bejárati ajtó dekorációs ötletek: képeken mutatjuk a gyönyörű megoldásokat

Amikor végre beköszönt a tavasz, ilyenkor a ház minden pontján szeretnénk vidám és friss hangulatát megidézni. Márpedig a tavaszi dekoráció a bejárati ajtó környékén kezdődik. Mutatjuk a legszebb bejárati ajtó dekorációkat, amelyek garantáltan segítenek a tavasz légkörét a küszöbödre varázsolni.

Felújítás A sírból hozták vissza: egy alapjaiban újragondolt 40 nm-es lakás a 11. kerületből

Rettenetes állapot, nagyon rossz alaprajz, hegyesszögeket bezáró falak – ezek fogadták Vasziljevics Erikát és csapatát, akiknek azonban ez nem szegte a kedvét. A szakértői team célja az volt, hogy egy tágas élhető, kényelmes életeret alakítsanak ki belőle. Elöljáróban csak annyit mondunk: sikerült!

Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin