A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai feladat: egy kis művészet. Egy szemrevaló és különleges fali képet fogunk készíteni, mely a természet színeiben pompázik majd. És mindezt ecset nélkül!

Ötletládához ad!

Projektünk ugyanis nem festésre, hanem barkácsmunkára épül. Képünk pedig nem csupán utánozza majd a természetet, hanem maga lesz a természet. Lássunk hát hozzá saját élő képünk elkészítéséhez.

Amire szükségünk lesz:

 • egy tetszőleges nagyságú képkeret
 • vasháló
 • vágóeszköz a hálóhoz
 • két darab fa léc a keret hosszabbik oldalának megfelelő hosszúságban
 • két darab fa léc a keret szélességének megfelelő hosszúságban
 • kapcsozó és kapcsok a rögzítéshez
 • furnérlemez
 • akasztók (opcionális)
 • fűrész
 • termőföld
 • ceruza
 • az elültetni szánt növények
 • moha

És akkor nézzük egyesével a lépéseket!

1. Mivel a keretünk nem lesz túl mély, kifejlett növények helyett dugványokat tudunk majd elültetni benne. Előkészületképpen néhány nappal korábban vágjuk le ezeket, hogy a vágott száraknak legyen idejük regenerálódni, mielőtt földbe kerülnek. Ha ez megvan, kezdődhet is a munka!

2. Helyezd a keretet fejjel lefelé az asztalra. Mérd le a keret “belsejét”, és egy ennek megfelelő darabot vágj ki a hálóból, majd helyezd rá. A kapcsok segítségével kezd el rögzíteni mind a négy oldalon.

3. Most készítsük el a keret keretét, vagyis azt a részt, ahova a termőföldet majd tölteni tudjuk. Ehhez egy kicsit meg kell emelünk a képkeret hátsó részét. A négy fa léc segítségével készítjük el a peremeket. Fogd egyesével a léceket a keret megfelelő oldalához, és a kapcsozó segítségével stabilizáld azokat.

4. A furnérlemezt is vágd méretre, és rögzítsd a keret alsó részéhez. Ezzel meg is vagyunk! Most jöhet a tartalom!

5. De még mielőtt elkezdenéd megtölteni a keretet, ezen a pontot tudsz akasztót rögzíteni a hátuljára, ha később szeretnéd azt feltenni a falra.

6. Fordítsd meg a keretet! Kisebb adagokban, a rácson keresztül kezd el feltölteni földdel a belsejét. A kezeddel, amennyire tudod, egyengesd el a földet, majd közbe-közbe rázogasd is meg a keretet, hogy a termőtalaj minél egyenletesebben töltse ki a rendelkezésére álló teret.

7. Készítsd elő a talajt a növényeknek: egy ceruza segítségével csinálj lyukakat a földbe.

8. Ezekbe a lyukakba pedig kezd el elültetni a dugványokat.

9. Mivel egy műalkotást készítesz, nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásodat! Csoportosíts egymás mellé hasonló növényeket, tegyél közéjük egy nagyobbat, ami magára vonzza a tekintetet, és bátran játssz a színekkel.

10. Moha segítségével tölts ki minden hézagot és rejtsd el a háló még esetleg látható részeit is.

11. Kb. hat hétig hagyd fekve a képet, hogy a gyökerek meg tudjanak kapaszkodni a földben. Úgy tudod ellenőrizni, hogy elég erősek-e már a hajtásaid, hogy az óvatosan meghúzod egyiket, másikat. Ha könnyen kijönnek a földből, még időre van szükségük.

12. És az utolsó lépés: válaszd ki, hova akasztod ezt a természettel és élettel teli képet!

TIPP: ha a keret minden oldalára teszel akasztót, kedvedre forgathatod majd azt a falon a hetek múlásával. Növényeid amúgy is a nap felé fordulnak majd, amit ennyi változtatással “kordában” tudsz tartani.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin