Forrás: Getty

A mai "csináld magad" projekt: élő fali kép pillanatok alatt

Projektünk ugyanis nem festésre, hanem barkácsmunkára épül. Képünk pedig nem csupán utánozza majd a természetet, hanem maga lesz a természet. Lássunk hát hozzá saját élő képünk elkészítéséhez.

Amire szükségünk lesz:

 • egy tetszőleges nagyságú képkeret
 • vasháló
 • vágóeszköz a hálóhoz
 • két darab fa léc a keret hosszabbik oldalának megfelelő hosszúságban
 • két darab fa léc a keret szélességének megfelelő hosszúságban
 • kapcsozó és kapcsok a rögzítéshez
 • furnérlemez
 • akasztók (opcionális)
 • fűrész
 • termőföld
 • ceruza
 • az elültetni szánt növények
 • moha

És akkor nézzük egyesével a lépéseket!

1. Mivel a keretünk nem lesz túl mély, kifejlett növények helyett dugványokat tudunk majd elültetni benne. Előkészületképpen néhány nappal korábban vágjuk le ezeket, hogy a vágott száraknak legyen idejük regenerálódni, mielőtt földbe kerülnek. Ha ez megvan, kezdődhet is a munka!

2. Helyezd a keretet fejjel lefelé az asztalra. Mérd le a keret “belsejét”, és egy ennek megfelelő darabot vágj ki a hálóból, majd helyezd rá. A kapcsok segítségével kezd el rögzíteni mind a négy oldalon.

3. Most készítsük el a keret keretét, vagyis azt a részt, ahova a termőföldet majd tölteni tudjuk. Ehhez egy kicsit meg kell emelünk a képkeret hátsó részét. A négy fa léc segítségével készítjük el a peremeket. Fogd egyesével a léceket a keret megfelelő oldalához, és a kapcsozó segítségével stabilizáld azokat.

4. A furnérlemezt is vágd méretre, és rögzítsd a keret alsó részéhez. Ezzel meg is vagyunk! Most jöhet a tartalom!

5. De még mielőtt elkezdenéd megtölteni a keretet, ezen a pontot tudsz akasztót rögzíteni a hátuljára, ha később szeretnéd azt feltenni a falra.

6. Fordítsd meg a keretet! Kisebb adagokban, a rácson keresztül kezd el feltölteni földdel a belsejét. A kezeddel, amennyire tudod, egyengesd el a földet, majd közbe-közbe rázogasd is meg a keretet, hogy a termőtalaj minél egyenletesebben töltse ki a rendelkezésére álló teret.

7. Készítsd elő a talajt a növényeknek: egy ceruza segítségével csinálj lyukakat a földbe.

8. Ezekbe a lyukakba pedig kezd el elültetni a dugványokat.

9. Mivel egy műalkotást készítesz, nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásodat! Csoportosíts egymás mellé hasonló növényeket, tegyél közéjük egy nagyobbat, ami magára vonzza a tekintetet, és bátran játssz a színekkel.

10. Moha segítségével tölts ki minden hézagot és rejtsd el a háló még esetleg látható részeit is.

11. Kb. hat hétig hagyd fekve a képet, hogy a gyökerek meg tudjanak kapaszkodni a földben. Úgy tudod ellenőrizni, hogy elég erősek-e már a hajtásaid, hogy az óvatosan meghúzod egyiket, másikat. Ha könnyen kijönnek a földből, még időre van szükségük.

12. És az utolsó lépés: válaszd ki, hova akasztod ezt a természettel és élettel teli képet!

TIPP: ha a keret minden oldalára teszel akasztót, kedvedre forgathatod majd azt a falon a hetek múlásával. Növényeid amúgy is a nap felé fordulnak majd, amit ennyi változtatással “kordában” tudsz tartani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.