A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai “csináld magad” projekt: élő fali kép pillanatok alatt

A mai feladat: egy kis művészet. Egy szemrevaló és különleges fali képet fogunk készíteni, mely a természet színeiben pompázik majd. És mindezt ecset nélkül!

Ötletládához ad!

Projektünk ugyanis nem festésre, hanem barkácsmunkára épül. Képünk pedig nem csupán utánozza majd a természetet, hanem maga lesz a természet. Lássunk hát hozzá saját élő képünk elkészítéséhez.

Amire szükségünk lesz:

 • egy tetszőleges nagyságú képkeret
 • vasháló
 • vágóeszköz a hálóhoz
 • két darab fa léc a keret hosszabbik oldalának megfelelő hosszúságban
 • két darab fa léc a keret szélességének megfelelő hosszúságban
 • kapcsozó és kapcsok a rögzítéshez
 • furnérlemez
 • akasztók (opcionális)
 • fűrész
 • termőföld
 • ceruza
 • az elültetni szánt növények
 • moha

És akkor nézzük egyesével a lépéseket!

1. Mivel a keretünk nem lesz túl mély, kifejlett növények helyett dugványokat tudunk majd elültetni benne. Előkészületképpen néhány nappal korábban vágjuk le ezeket, hogy a vágott száraknak legyen idejük regenerálódni, mielőtt földbe kerülnek. Ha ez megvan, kezdődhet is a munka!

2. Helyezd a keretet fejjel lefelé az asztalra. Mérd le a keret “belsejét”, és egy ennek megfelelő darabot vágj ki a hálóból, majd helyezd rá. A kapcsok segítségével kezd el rögzíteni mind a négy oldalon.

3. Most készítsük el a keret keretét, vagyis azt a részt, ahova a termőföldet majd tölteni tudjuk. Ehhez egy kicsit meg kell emelünk a képkeret hátsó részét. A négy fa léc segítségével készítjük el a peremeket. Fogd egyesével a léceket a keret megfelelő oldalához, és a kapcsozó segítségével stabilizáld azokat.

4. A furnérlemezt is vágd méretre, és rögzítsd a keret alsó részéhez. Ezzel meg is vagyunk! Most jöhet a tartalom!

5. De még mielőtt elkezdenéd megtölteni a keretet, ezen a pontot tudsz akasztót rögzíteni a hátuljára, ha később szeretnéd azt feltenni a falra.

6. Fordítsd meg a keretet! Kisebb adagokban, a rácson keresztül kezd el feltölteni földdel a belsejét. A kezeddel, amennyire tudod, egyengesd el a földet, majd közbe-közbe rázogasd is meg a keretet, hogy a termőtalaj minél egyenletesebben töltse ki a rendelkezésére álló teret.

7. Készítsd elő a talajt a növényeknek: egy ceruza segítségével csinálj lyukakat a földbe.

8. Ezekbe a lyukakba pedig kezd el elültetni a dugványokat.

9. Mivel egy műalkotást készítesz, nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásodat! Csoportosíts egymás mellé hasonló növényeket, tegyél közéjük egy nagyobbat, ami magára vonzza a tekintetet, és bátran játssz a színekkel.

10. Moha segítségével tölts ki minden hézagot és rejtsd el a háló még esetleg látható részeit is.

11. Kb. hat hétig hagyd fekve a képet, hogy a gyökerek meg tudjanak kapaszkodni a földben. Úgy tudod ellenőrizni, hogy elég erősek-e már a hajtásaid, hogy az óvatosan meghúzod egyiket, másikat. Ha könnyen kijönnek a földből, még időre van szükségük.

12. És az utolsó lépés: válaszd ki, hova akasztod ezt a természettel és élettel teli képet!

TIPP: ha a keret minden oldalára teszel akasztót, kedvedre forgathatod majd azt a falon a hetek múlásával. Növényeid amúgy is a nap felé fordulnak majd, amit ennyi változtatással “kordában” tudsz tartani.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Általános iskolás ballagás: 3 egyszerűen elkészíthető DIY ajándékötlet az osztályfőnöknek

Nyakunkon az általános iskolai ballagás, de még mindig nem tudjátok, milyen apró figyelmességgel lepjétek meg az osztályfőnököt? Ebben segítünk most.

Tipp Csináld magad szúnyogháló – Így tudsz DIY úton védekezni a szúnyogok ellen

Nem szabványméret az ablakod, ezért sosem találsz hatásos szúnyoghálót? Vagy csak nem akarsz rá most vagyonokat költeni? Ne járd tovább feleslegesen a boltokat! Mutatjuk, hogyan készül a csináld magad szúnyogháló.

Felújítás Vintage komód és tálaló bútor ötletek – Napjaink legjobb DIY bútorfelújításai

A bútorfelújítás a valaha volt legnagyobb népszerűségének örvend, az interneten pedig naponta tömegek osztják meg sikeres bútorfelújítási projektjeiket. Összeválogattuk a legjobban sikerül vintage komód vagy tálaló megoldásokat, melyeket mi is könnyen megvalósíthatunk otthon.

Stílus Maximalista lakberendezés – Képekkel mutatjuk be ezt a nem mindennapi stílust

Nem hallottál még a maximalista lakberendezésről? Vagy csupán nem tudsz konkrétumokat társítani hozzá? Segítünk jobban megismerni.

Kert Optikai csalás: így lesz egy kicsi kertből nagy

Nagyon sokan egy saját kertről álmodnak, aminek azonban az alapterülete gyakran sokkal kisebb, mint amekkorára a legtöbben vágynak. Azonban nem kell elkeseredni, ugyanis pár trükkel optikailag tágasabbá lehet varázsolni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin