Forrás: Getty

Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Ne dőlj be a rémhíreknek

Sokan attól tartanak a légkondicionálás kapcsán, hogy havi szinten akár több tízezerbe kerülhet, ha naponta pár óráig működik a készülék. Nyilván vannak olyan esetek, ahol ez igaz lehet, a lakások és a modern klímák esetében azonban ez erős túlbecslés. Egy modern eszköz ugyanis egy 40-50 négyzetméteres lakás esetében havi szinte nagyjából 7-8 ezer forintot emel a számlán, ami azt jelenti, hogy a teljes szezon alatt lesz néhány tízezres nagyságrendű többletköltség.

Csak akkor használd, amikor tényleg érdemes

Triviális lehet, de érdemes kihangsúlyozni: csak akkor kapcsold be a klímát, ha van is haszna. Ha reggel elmész dolgozni, akkor nincs értelme, hogy a nemsokára üres lakást hűtse le a készülék. Elég, ha úgy időzíted a bekapcsolást, hogy a hazaérkezés időpontjában kellemes legyen a hőmérséklet. Szerencsére a legtöbb klímán van már ilyen időzítő funkció.

A kinti hőmérséklethez igazítsd a bentit

Ha kint alig van 30 Celsius-fok, akkor a 23 Celsius-fokra állított légkondi nem fog akkora különbséget jelenteni, mintha kint 40 Celsius-fok körül lenne a hőmérséklet. Érdemes tehát a kinti időjárás alapján megválasztani a benti hőmérsékletet. Már pár fok különbség is sokat jelenthet a havi rezsiben.

Próbálj a jövőben inverteres eszközre váltani

Ebben a szezonban már talán késő, de ha cserére kerül majd a sor, érdemes a régebbi klíma helyett inverteres kompresszorral rendelkező terméket választanod. Ebben az a jó, hogy folyamatosan működik alacsony fogyasztással, így a ki-bekapcsolások nem jelentenek megugrást a fogyasztásban, ráadásul a hőmérsékletet is jobban tartja majd a lakás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.