Forrás: Getty

Lakáshitel hitelkiváltás – Íme az ügyintézés pontos menete

Mi is az a lakáshitel hitelkiváltás?

A lakáshitel hitelkiváltás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a meglévő hitelünket egy másikra cseréljük. Több meglévő hitelt is lehet egyetlen új hitelre cserélni, de egy meglévő hitelt is lehet több új hitelre cserélni. A kiváltás történhet ugyanazon a bankon keresztül, ahonnan a régi hitelt vettük fel, de lehet másik bankot is keresni az új hitelhez. Utóbbi opciót érdemes mérlegelni, hiszen már számos bank kínál kifejezetten hitelkiváltáshoz kedvező ajánlatokat. A váltás előtt érdemes banki ügyintéző segítségét kikérni, hogy biztosan szabályosan történjen a váltás.

Mi a menete a lakáshitel hitelkiváltásnak?

A hitelkiváltásokhoz ugyanúgy hitelképesnek kell lenni, csakúgy, mint bármilyen hitel felvételekor. A lakáshitelek hitelátviteléhez elegendő ingatlanfedezet kell. Amennyiben ezek megvannak, elkezdhetjük a folyamatot, amely megegyezik bármilyen új hitel felvételével, erről részletesebb leírást a bank weboldalán találhatunk a konkrét hitel leírásában. Az online hitelkiváltó kalkulátorok is hasznosak lehetnek, hiszen ide beüthetjük a jelenlegi összegeket, majd az kiszámolja a hitelváltás utáni törlesztőrészletet és futamidőt, megkönnyítve ezzel a döntési folyamatot.

Miért jó a lakáshitel hitelkiváltás?

  • Kedvezőbb havi törlesztőrészlet: A legfőbb indok, ami miatt valaki lakáshitel hitelkiváltás mellett dönt, az a kedvezőbb havi törlesztő részlet. Ez különösen akkor jellemző, amikor nagyon régi, akár 20-30 éves hitelről van szó.
  • Kiszámíthatóbb feltételek: A régi hiteleknél gyakori probléma, hogy már nem is látjuk át pontosan a kamatot, pláne, ha a lakáshitelen kívül más hiteleink is vannak. A lakáshitel hitelkiváltás lehetőséget ad arra, hogy egy új hitel által könnyebben átlátható csomagba kerüljünk, és akár eddig nem ismert kedvezményes lehetőségeket is kihasználjunk.
  • Rövidebb futamidő: Akár a futamidőt is lerövidíthetjük hitelkiváltással, ha jobb ajánlatot kapunk. Ez persze akkor releváns, ha lehetőségünk van magasabb havi törlesztő díjat fizetni, ezzel felgyorsítva a folyamatot.
  • Kevesebb visszafizetendő összeg: A kedvezőbb ajánlatoknak hála akár a visszafizetendő összeget is csökkenthetjük, ami mind a lelkünknek, mind a pénztárcánknak jót tesz. Sokszorosan megéri hát.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.