Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt

Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt

Szeretnél környezettudatosabban élni? Nyitott vagy az olyan megoldásokra, amelyek jót tesznek a Földdel és még a pénztárcáddal is? Cikkünkben a hagyományos konyhai papírtörlőre hoztunk egy zöld(ebb) megoldást, amivel még spórolhatsz is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Miért kell búcsút intenünk a hagyományos konyhai papírtörlőnek?

Sokan nem is gondolnák, hogy a papírtörlő mennyire terheli a környezetet. Pedig sajnos a bolti papírtörlők többsége tele van műanyag részecskékkel, amely megakadályozza a gyors lebomlást, ráadásul a mikroműanyagok rendkívül szennyezők mind a talaj, mint a vízi élővilág számára. A papírtörlő – a nedves törlőkendőkkel karöltve – a tengeri élőlények számára az egyik legveszélyesebb szemétforma. Sajnos a papírtörlőt a kartondobozokkal ellentétben újrahasznosítani sem lehetséges, hiszen olyan szennyeződések feltörlésére használjuk, ami nem semlegesíthető. Évente több millió tonna papíralapú hulladék keletkezik, pedig többségükre létezik hozzáférhető és megfizethető, ráadásul zöld(ebb) alternatíva.

Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt
Forrás: Getty

Adj esélyt a svéd konyhai törlőkendőnek!

A svédek élen járnak fenntarthatóságban, így nem csoda, hogy hozzájuk kötődik a papírtörlő környezetbarát alternatívája. Csupán 30%-a papír, a maradék 70%-ban cellulóz összetevői vannak. A papírtörlőnél jóval hatékonyabb nedvszívóképességgel rendelkezik, emellett gyorsan szárad, ezért naponta többször is használhatjuk. Takarításhoz és mosogatáshoz is segítségül lehet hívni, hiszen tehetünk rá tisztító- vagy mosogatószert is. Használat után pedig dobjuk egyszerűen a mosógépbe, és olyan tiszta lesz, mint újkorában. Rendszeres tisztítás és karbantartás mellett 9-12 hónapon át jó szolgálatot tehet a konyhában. A legjobb tulajdonsága pedig azután jön, miután már kiöregedett a munkából: komposztálható. Mivel természetes és lebomló anyaga van, apró darabokra vágva tökéletes eleme a komposztnak.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin