Forrás: Getty

Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt

Miért kell búcsút intenünk a hagyományos konyhai papírtörlőnek?

Sokan nem is gondolnák, hogy a papírtörlő mennyire terheli a környezetet. Pedig sajnos a bolti papírtörlők többsége tele van műanyag részecskékkel, amely megakadályozza a gyors lebomlást, ráadásul a mikroműanyagok rendkívül szennyezők mind a talaj, mint a vízi élővilág számára. A papírtörlő – a nedves törlőkendőkkel karöltve – a tengeri élőlények számára az egyik legveszélyesebb szemétforma. Sajnos a papírtörlőt a kartondobozokkal ellentétben újrahasznosítani sem lehetséges, hiszen olyan szennyeződések feltörlésére használjuk, ami nem semlegesíthető. Évente több millió tonna papíralapú hulladék keletkezik, pedig többségükre létezik hozzáférhető és megfizethető, ráadásul zöld(ebb) alternatíva.

Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt
Forrás: Getty

Adj esélyt a svéd konyhai törlőkendőnek!

A svédek élen járnak fenntarthatóságban, így nem csoda, hogy hozzájuk kötődik a papírtörlő környezetbarát alternatívája. Csupán 30%-a papír, a maradék 70%-ban cellulóz összetevői vannak. A papírtörlőnél jóval hatékonyabb nedvszívóképességgel rendelkezik, emellett gyorsan szárad, ezért naponta többször is használhatjuk. Takarításhoz és mosogatáshoz is segítségül lehet hívni, hiszen tehetünk rá tisztító- vagy mosogatószert is. Használat után pedig dobjuk egyszerűen a mosógépbe, és olyan tiszta lesz, mint újkorában. Rendszeres tisztítás és karbantartás mellett 9-12 hónapon át jó szolgálatot tehet a konyhában. A legjobb tulajdonsága pedig azután jön, miután már kiöregedett a munkából: komposztálható. Mivel természetes és lebomló anyaga van, apró darabokra vágva tökéletes eleme a komposztnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.