Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt

Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt

Szeretnél környezettudatosabban élni? Nyitott vagy az olyan megoldásokra, amelyek jót tesznek a Földdel és még a pénztárcáddal is? Cikkünkben a hagyományos konyhai papírtörlőre hoztunk egy zöld(ebb) megoldást, amivel még spórolhatsz is.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Miért kell búcsút intenünk a hagyományos konyhai papírtörlőnek?

Sokan nem is gondolnák, hogy a papírtörlő mennyire terheli a környezetet. Pedig sajnos a bolti papírtörlők többsége tele van műanyag részecskékkel, amely megakadályozza a gyors lebomlást, ráadásul a mikroműanyagok rendkívül szennyezők mind a talaj, mint a vízi élővilág számára. A papírtörlő – a nedves törlőkendőkkel karöltve – a tengeri élőlények számára az egyik legveszélyesebb szemétforma. Sajnos a papírtörlőt a kartondobozokkal ellentétben újrahasznosítani sem lehetséges, hiszen olyan szennyeződések feltörlésére használjuk, ami nem semlegesíthető. Évente több millió tonna papíralapú hulladék keletkezik, pedig többségükre létezik hozzáférhető és megfizethető, ráadásul zöld(ebb) alternatíva.

Környezettudatosság a takarításban – Erre a zöld alternatívára cseréld a papírtörlőt
Forrás: Getty

Adj esélyt a svéd konyhai törlőkendőnek!

A svédek élen járnak fenntarthatóságban, így nem csoda, hogy hozzájuk kötődik a papírtörlő környezetbarát alternatívája. Csupán 30%-a papír, a maradék 70%-ban cellulóz összetevői vannak. A papírtörlőnél jóval hatékonyabb nedvszívóképességgel rendelkezik, emellett gyorsan szárad, ezért naponta többször is használhatjuk. Takarításhoz és mosogatáshoz is segítségül lehet hívni, hiszen tehetünk rá tisztító- vagy mosogatószert is. Használat után pedig dobjuk egyszerűen a mosógépbe, és olyan tiszta lesz, mint újkorában. Rendszeres tisztítás és karbantartás mellett 9-12 hónapon át jó szolgálatot tehet a konyhában. A legjobb tulajdonsága pedig azután jön, miután már kiöregedett a munkából: komposztálható. Mivel természetes és lebomló anyaga van, apró darabokra vágva tökéletes eleme a komposztnak.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin