Környezetbarát építő- és burkolóanyagok – Tedd zöldebbé otthonod már az alapoktól kezdve

Környezetbarát építő- és burkolóanyagok – Tedd zöldebbé otthonod már az alapoktól kezdve

Szeretnél fenntarthatóbb otthont? Kedveled a zöld megoldásokat? Csempészd be a természetes anyagokat otthonodba már az alapoktól kezdve.

Ötletládához ad!

Napjainkban már az építészetet is kezdi meghódítani a fenntarthatóság. Kevesen tudják, de már bármelyik építészeti szakkereskedésben kaphatók környezetbarát burkolók és építőanyagok. Még ha nem is zéró ökolábnyommal rendelkeznek, jelentősen kíméletesebbek a környezettel, mint a hagyományos alternatívák. Mutatjuk, mik ezek a zöld opciók.

Padlózati anyagok

  • Bambusz: A bambusz nem fa, hanem egy gyorsan növő fűfajta, amelyet direkt ilyen célokra termesztenek, folyamatos utánpótlással. A bambusz mindössze körülbelül öt év alatt nő szedhetővé, így nagyon környezetbarát építőanyag, hiszen gyorsan megújul. A legtöbb éghajlaton megél, ezért speciális körülményeket sem kell megteremteni neki, ami szintén „zölddé” teszi.
  • Parafa: A parafa egy megújuló anyag, amelyet a mediterrán parafatölgyfák kérgéből nyernek. A kéreg meglehetősen gyorsan megújul, miután a fák törzséről az előző réteget lefejtették, ezért évtizedeken át használható.
  • Linóleum: A linóleum a hagyományos műanyag padlóburkolatokhoz képest zöldebb, hiszen természetes anyagokat kevernek bele a készítése során.

Festő anyagok

  • Alacsony VOC tartalmú festék: A VOC az illékony szerves vegyületek rövidítése, melyek a festett falról elpárolognak a levegőbe. Belélegezni őket nem egészséges, ezért építkezés, felújítás előtt állva válasszunk inkább alacsony VOC tartalmú festéket, ami a környezetnek és az egészségünknek is jobb.
  • Természetes festék: A természetes vagy organikus festékek kizárólag természetes anyagokból készülnek, és biológiailag lebomlanak. Az igazi természetes festék mentes mindennemű olyan petrolkémiai anyagtól, amely még a legtöbb VOC-mentes latexfestékben is jelen van. Lebomlásuk miatt fenntarthatók.

Szigetelés, építés

  • Újrahasznosított gipszkarton: Egyes gipszkarton panelek akár 80 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek, ebből kifolyólag gyártásukkor nem termelnek hulladékot.
  • Újrahasznosított tégla: Ez tulajdonképpen bontott téglát jelent. Keressünk használt téglát az online piactereken, hiszen olcsóbbak és fenntarthatók.
  • Újrahasznosított üveg: Napjainkban már újrahasznosított üvegek, ablaküvegek is kaphatók, melyek nagy százaléka régi anyagokból készült.
  • Szója habszivacs szigetelés: Az üvegszálas szigetelés helyett válasszunk olyat, ami szójababból készül. Ez legalább olyan jól szigetel, mint hagyományos társai.
  • Aprított újságpapír: Az aprított és tűzgátló anyagokkal kezelt újságpapír és más cellulóz anyagok kiváló szigetelőanyagot képeznek a padlásgerendák üregeiben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin