Forrás: Getty

Környezetbarát építő- és burkolóanyagok – Tedd zöldebbé otthonod már az alapoktól kezdve

Napjainkban már az építészetet is kezdi meghódítani a fenntarthatóság. Kevesen tudják, de már bármelyik építészeti szakkereskedésben kaphatók környezetbarát burkolók és építőanyagok. Még ha nem is zéró ökolábnyommal rendelkeznek, jelentősen kíméletesebbek a környezettel, mint a hagyományos alternatívák. Mutatjuk, mik ezek a zöld opciók.

Padlózati anyagok

  • Bambusz: A bambusz nem fa, hanem egy gyorsan növő fűfajta, amelyet direkt ilyen célokra termesztenek, folyamatos utánpótlással. A bambusz mindössze körülbelül öt év alatt nő szedhetővé, így nagyon környezetbarát építőanyag, hiszen gyorsan megújul. A legtöbb éghajlaton megél, ezért speciális körülményeket sem kell megteremteni neki, ami szintén „zölddé” teszi.
  • Parafa: A parafa egy megújuló anyag, amelyet a mediterrán parafatölgyfák kérgéből nyernek. A kéreg meglehetősen gyorsan megújul, miután a fák törzséről az előző réteget lefejtették, ezért évtizedeken át használható.
  • Linóleum: A linóleum a hagyományos műanyag padlóburkolatokhoz képest zöldebb, hiszen természetes anyagokat kevernek bele a készítése során.

Festő anyagok

  • Alacsony VOC tartalmú festék: A VOC az illékony szerves vegyületek rövidítése, melyek a festett falról elpárolognak a levegőbe. Belélegezni őket nem egészséges, ezért építkezés, felújítás előtt állva válasszunk inkább alacsony VOC tartalmú festéket, ami a környezetnek és az egészségünknek is jobb.
  • Természetes festék: A természetes vagy organikus festékek kizárólag természetes anyagokból készülnek, és biológiailag lebomlanak. Az igazi természetes festék mentes mindennemű olyan petrolkémiai anyagtól, amely még a legtöbb VOC-mentes latexfestékben is jelen van. Lebomlásuk miatt fenntarthatók.

Szigetelés, építés

  • Újrahasznosított gipszkarton: Egyes gipszkarton panelek akár 80 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek, ebből kifolyólag gyártásukkor nem termelnek hulladékot.
  • Újrahasznosított tégla: Ez tulajdonképpen bontott téglát jelent. Keressünk használt téglát az online piactereken, hiszen olcsóbbak és fenntarthatók.
  • Újrahasznosított üveg: Napjainkban már újrahasznosított üvegek, ablaküvegek is kaphatók, melyek nagy százaléka régi anyagokból készült.
  • Szója habszivacs szigetelés: Az üvegszálas szigetelés helyett válasszunk olyat, ami szójababból készül. Ez legalább olyan jól szigetel, mint hagyományos társai.
  • Aprított újságpapír: Az aprított és tűzgátló anyagokkal kezelt újságpapír és más cellulóz anyagok kiváló szigetelőanyagot képeznek a padlásgerendák üregeiben.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.