Környezetbarát építő- és burkolóanyagok – Tedd zöldebbé otthonod már az alapoktól kezdve

Környezetbarát építő- és burkolóanyagok – Tedd zöldebbé otthonod már az alapoktól kezdve

Szeretnél fenntarthatóbb otthont? Kedveled a zöld megoldásokat? Csempészd be a természetes anyagokat otthonodba már az alapoktól kezdve.

Ötletládához ad!

Napjainkban már az építészetet is kezdi meghódítani a fenntarthatóság. Kevesen tudják, de már bármelyik építészeti szakkereskedésben kaphatók környezetbarát burkolók és építőanyagok. Még ha nem is zéró ökolábnyommal rendelkeznek, jelentősen kíméletesebbek a környezettel, mint a hagyományos alternatívák. Mutatjuk, mik ezek a zöld opciók.

Padlózati anyagok

  • Bambusz: A bambusz nem fa, hanem egy gyorsan növő fűfajta, amelyet direkt ilyen célokra termesztenek, folyamatos utánpótlással. A bambusz mindössze körülbelül öt év alatt nő szedhetővé, így nagyon környezetbarát építőanyag, hiszen gyorsan megújul. A legtöbb éghajlaton megél, ezért speciális körülményeket sem kell megteremteni neki, ami szintén „zölddé” teszi.
  • Parafa: A parafa egy megújuló anyag, amelyet a mediterrán parafatölgyfák kérgéből nyernek. A kéreg meglehetősen gyorsan megújul, miután a fák törzséről az előző réteget lefejtették, ezért évtizedeken át használható.
  • Linóleum: A linóleum a hagyományos műanyag padlóburkolatokhoz képest zöldebb, hiszen természetes anyagokat kevernek bele a készítése során.

Festő anyagok

  • Alacsony VOC tartalmú festék: A VOC az illékony szerves vegyületek rövidítése, melyek a festett falról elpárolognak a levegőbe. Belélegezni őket nem egészséges, ezért építkezés, felújítás előtt állva válasszunk inkább alacsony VOC tartalmú festéket, ami a környezetnek és az egészségünknek is jobb.
  • Természetes festék: A természetes vagy organikus festékek kizárólag természetes anyagokból készülnek, és biológiailag lebomlanak. Az igazi természetes festék mentes mindennemű olyan petrolkémiai anyagtól, amely még a legtöbb VOC-mentes latexfestékben is jelen van. Lebomlásuk miatt fenntarthatók.

Szigetelés, építés

  • Újrahasznosított gipszkarton: Egyes gipszkarton panelek akár 80 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek, ebből kifolyólag gyártásukkor nem termelnek hulladékot.
  • Újrahasznosított tégla: Ez tulajdonképpen bontott téglát jelent. Keressünk használt téglát az online piactereken, hiszen olcsóbbak és fenntarthatók.
  • Újrahasznosított üveg: Napjainkban már újrahasznosított üvegek, ablaküvegek is kaphatók, melyek nagy százaléka régi anyagokból készült.
  • Szója habszivacs szigetelés: Az üvegszálas szigetelés helyett válasszunk olyat, ami szójababból készül. Ez legalább olyan jól szigetel, mint hagyományos társai.
  • Aprított újságpapír: Az aprított és tűzgátló anyagokkal kezelt újságpapír és más cellulóz anyagok kiváló szigetelőanyagot képeznek a padlásgerendák üregeiben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin