Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás

Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Ötletládához ad!

A költözés legtöbbször örömteli folyamat, izgatottan várjuk, hogy átvegyük új otthonunk kulcsát. Azonban a boldogságot beárnyékolhatja a káosz, a rendezetlenség és az az érzés, hogy „semmi sincs a helyén”. Bár valóban a pakolás a legnehezebb folyamat, nem hagyhatjuk, hogy emiatt más teendőkről megfeledkezzünk. Összegyűjtöttünk 6 olyan tennivalót, amit még a pakolás előtt érdemes letudnod a gördülékeny váltás érdekében.

1. Beszélj a szolgáltatókkal

A mai, online tér köré centralizált világban egyetlen internet nélküli nap is rengeteg bosszúságot tud okozni. Hisz így nincs tévéadás, nincs Netflix, chatelni sem tudunk, ráadásul sokaknak a munka miatt is létfontosságú az otthoni online hozzáférés. Már a költözés napja előtt értesítsük a szolgáltatókat, hogy időben ki tudják építeni a rendszert az új otthonunkban.

2. Lakcímkártya és posta

A lakcímkártya fontos dokumentuma a hétköznapi ügyintézéseknek, emiatt mindenképp kezdjük el időben az új lakcímkártya igénylését. Ne felejtsük el a háziorvosnak, iskolának és munkahelynek sem jelezni a lakcímváltást. Az előfizetések módosításáról se feledkezzünk meg, különben nem kapjuk meg például a havi magazinunkat.

Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás
Forrás: Getty

3. Cseréld le a zárt az új otthonban

A zárcsere kötelező, akkor is, ha esetleg korábbról ismerjük a tulajt. A biztonság mindig prioritás. Albérlet esetén a főbérlők gyakran rá is bólintanak a zárcserére, ha előre jelezzük nekik, és kapnak ők is egy másolatot az új kulcsokból.

4. Takaríts előre

Mindig jó ötlet előre venni az új otthon takarítását, ám ez halmozottan igaz, ha felújítások zajlottak költözés előtt. Ha a költözés mellett nincs erre időnk és kapacitásunk, érdemes ehhez segítséget kérni (családtól, barátoktól, esetleg egy erre szakosodott cégtől), hogy levegyék ezt a terhet a válladról.

5. Készíts digitális másolatot a fontos dokumentumokról

Ne legyen rájuk szükség, de adódhat úgy, hogy jobb, ha kéznél vannak a legfontosabb dokumentumok másolatai. A költözés során még a legféltettebb dolgok is könnyen eltűnhetnek valamelyik doboz aljára, ezért készítsünk digitális másolatot a TAJ-kártyáról, személyi igazolványról, biztosítási papírokról stb…

6. Kérj időben segítséget

Akár profi költöztetőket bérlünk fel, akár a család és/vagy a barátok segítségére számítunk, ne felejtsünk el nekik időben szólni. Így biztosan mindenki felkészült lesz a nagy projektre a költözés napján.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin