Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás

Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Ötletládához ad!

A költözés legtöbbször örömteli folyamat, izgatottan várjuk, hogy átvegyük új otthonunk kulcsát. Azonban a boldogságot beárnyékolhatja a káosz, a rendezetlenség és az az érzés, hogy „semmi sincs a helyén”. Bár valóban a pakolás a legnehezebb folyamat, nem hagyhatjuk, hogy emiatt más teendőkről megfeledkezzünk. Összegyűjtöttünk 6 olyan tennivalót, amit még a pakolás előtt érdemes letudnod a gördülékeny váltás érdekében.

1. Beszélj a szolgáltatókkal

A mai, online tér köré centralizált világban egyetlen internet nélküli nap is rengeteg bosszúságot tud okozni. Hisz így nincs tévéadás, nincs Netflix, chatelni sem tudunk, ráadásul sokaknak a munka miatt is létfontosságú az otthoni online hozzáférés. Már a költözés napja előtt értesítsük a szolgáltatókat, hogy időben ki tudják építeni a rendszert az új otthonunkban.

2. Lakcímkártya és posta

A lakcímkártya fontos dokumentuma a hétköznapi ügyintézéseknek, emiatt mindenképp kezdjük el időben az új lakcímkártya igénylését. Ne felejtsük el a háziorvosnak, iskolának és munkahelynek sem jelezni a lakcímváltást. Az előfizetések módosításáról se feledkezzünk meg, különben nem kapjuk meg például a havi magazinunkat.

Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás
Forrás: Getty

3. Cseréld le a zárt az új otthonban

A zárcsere kötelező, akkor is, ha esetleg korábbról ismerjük a tulajt. A biztonság mindig prioritás. Albérlet esetén a főbérlők gyakran rá is bólintanak a zárcserére, ha előre jelezzük nekik, és kapnak ők is egy másolatot az új kulcsokból.

4. Takaríts előre

Mindig jó ötlet előre venni az új otthon takarítását, ám ez halmozottan igaz, ha felújítások zajlottak költözés előtt. Ha a költözés mellett nincs erre időnk és kapacitásunk, érdemes ehhez segítséget kérni (családtól, barátoktól, esetleg egy erre szakosodott cégtől), hogy levegyék ezt a terhet a válladról.

5. Készíts digitális másolatot a fontos dokumentumokról

Ne legyen rájuk szükség, de adódhat úgy, hogy jobb, ha kéznél vannak a legfontosabb dokumentumok másolatai. A költözés során még a legféltettebb dolgok is könnyen eltűnhetnek valamelyik doboz aljára, ezért készítsünk digitális másolatot a TAJ-kártyáról, személyi igazolványról, biztosítási papírokról stb…

6. Kérj időben segítséget

Akár profi költöztetőket bérlünk fel, akár a család és/vagy a barátok segítségére számítunk, ne felejtsünk el nekik időben szólni. Így biztosan mindenki felkészült lesz a nagy projektre a költözés napján.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin