Forrás: Getty

Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás

A költözés legtöbbször örömteli folyamat, izgatottan várjuk, hogy átvegyük új otthonunk kulcsát. Azonban a boldogságot beárnyékolhatja a káosz, a rendezetlenség és az az érzés, hogy „semmi sincs a helyén”. Bár valóban a pakolás a legnehezebb folyamat, nem hagyhatjuk, hogy emiatt más teendőkről megfeledkezzünk. Összegyűjtöttünk 6 olyan tennivalót, amit még a pakolás előtt érdemes letudnod a gördülékeny váltás érdekében.

1. Beszélj a szolgáltatókkal

A mai, online tér köré centralizált világban egyetlen internet nélküli nap is rengeteg bosszúságot tud okozni. Hisz így nincs tévéadás, nincs Netflix, chatelni sem tudunk, ráadásul sokaknak a munka miatt is létfontosságú az otthoni online hozzáférés. Már a költözés napja előtt értesítsük a szolgáltatókat, hogy időben ki tudják építeni a rendszert az új otthonunkban.

2. Lakcímkártya és posta

A lakcímkártya fontos dokumentuma a hétköznapi ügyintézéseknek, emiatt mindenképp kezdjük el időben az új lakcímkártya igénylését. Ne felejtsük el a háziorvosnak, iskolának és munkahelynek sem jelezni a lakcímváltást. Az előfizetések módosításáról se feledkezzünk meg, különben nem kapjuk meg például a havi magazinunkat.

Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltás
Forrás: Getty

3. Cseréld le a zárt az új otthonban

A zárcsere kötelező, akkor is, ha esetleg korábbról ismerjük a tulajt. A biztonság mindig prioritás. Albérlet esetén a főbérlők gyakran rá is bólintanak a zárcserére, ha előre jelezzük nekik, és kapnak ők is egy másolatot az új kulcsokból.

4. Takaríts előre

Mindig jó ötlet előre venni az új otthon takarítását, ám ez halmozottan igaz, ha felújítások zajlottak költözés előtt. Ha a költözés mellett nincs erre időnk és kapacitásunk, érdemes ehhez segítséget kérni (családtól, barátoktól, esetleg egy erre szakosodott cégtől), hogy levegyék ezt a terhet a válladról.

5. Készíts digitális másolatot a fontos dokumentumokról

Ne legyen rájuk szükség, de adódhat úgy, hogy jobb, ha kéznél vannak a legfontosabb dokumentumok másolatai. A költözés során még a legféltettebb dolgok is könnyen eltűnhetnek valamelyik doboz aljára, ezért készítsünk digitális másolatot a TAJ-kártyáról, személyi igazolványról, biztosítási papírokról stb…

6. Kérj időben segítséget

Akár profi költöztetőket bérlünk fel, akár a család és/vagy a barátok segítségére számítunk, ne felejtsünk el nekik időben szólni. Így biztosan mindenki felkészült lesz a nagy projektre a költözés napján.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.