Forrás: Getty

Kávéfolt – Ezekkel a praktikákkal tüntetheted el

Minden folt esetén igaz, hogy minél előbb próbálod meg eltüntetni, annál nagyobb sikerrel jársz. Első körben egy ronggyal itasd fel a kávét. De figyelj arra, hogy ne dörzsöld a foltot, csak nyomkodd rá, hogy magába tudja szívni a nedvességet a rongy. Ezután következhetnek a különböző házi praktikák, melyek közül bemutatjuk a leghatékonyabbakat.

Szénsavas ásványvíz

Ha szénsavas ásványvízzel szeretnéd eltávolítani a foltot, ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy ráöntöd azt az érintett területre, vagy nagyobb folt esetén beleáztatod az egész ruhadarabot. Ha tejeskávéról van szó, akkor pluszban tegyél hozzá mosogatószert vagy szappant, így a zsírmaradványoktól is megszabadulsz.

Tipp: Ha a szőnyegre öntötted véletlenül a kávét, akkor is próbálkozhatsz ásványvízzel.

Sütőpor vagy szódabikarbóna

Ezek az anyagok köztudottan remekül eltávolítják a különféle foltokat – így a kávé okozta foltot is. Ehhez szórj némi sütőport vagy szódabikarbónát az érintett területre, várj pár percet, önts rá némi langyos vizet, és ismételten várj pár percet. A víz reakcióba lép a porral, aminek következtében szén-dioxid keletkezik, ami segít a kávé eltüntetésében. Ezután szintén dobd be a mosógépbe az adott ruhát, és indítsd el a szokásos programot.

Vigyázat: A sütőpor és a szódabikarbóna is kifakíthatja a textilt, így csak fehér vagy nagyon világos színű ruhák esetén ajánlott az alkalmazása.

Marhaepeszappan

A marhaepeszappan még akkor is csodákra képes, ha már beleszáradt a kávé a textilbe. Ezt a benne található epesavnak köszönhetjük. A folt eltávolításához alaposan dörzsöld be az érintett területet a szappannal, és várj 15 percet. Ha letelt az idő, akkor alaposan mosd ki a ruhadarabot előbb langyos vízzel, utána pedig a mosógépben. Ha nem tűnt el teljesen a folt, akkor ismételd meg a folyamatot.

A sóról már évszázadok óta tudjuk, hogy remek folteltávolító. Akkor is bátran használhatod, ha nem tudod, hogy pontosan milyen szennyeződéssel állsz is szemben. Ha a folt már megszáradt, akkor picit nedvesítsd be, majd szórj rá sót. Egy éjszakán át hagyd állni, másnap reggel pedig öblítsd le langyos vízzel. Ha még így is halványan látszik, akkor dobd be a ruhadarabot a mosógépbe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.