Forrás: Getty

Jó még az elem vagy sem? Ezzel a zseniális trükkel könnyen kiderítheted

A trükk…

Egy elem töltöttségmérővel könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy jó vagy rossz-e az elem, de valljuk be, hogy ilyen készülékkel a legtöbben nem rendelkezünk. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol – és ezen nem is akarsz változtatni –, akkor van egy jó hírünk: a jövőben egy zseniális trükkel pikk-pakk kiderítheted, hogy használható-e még az adott elem.

A trükkhöz mindössze egy kemény felületre és az elemre lesz szükséged. Utóbbit tartsd kb. 20 centiméter magasban úgy, hogy a negatív (lapos) fele nézzen a padló felé. Ezt követően ejtsd le, és figyeld meg, hogy mi történik. Amennyiben az elem még jó, akkor rögtön eldől, azonban,ha már majdnem üres, akkor pattogni fog.

Ez azzal magyarázható, hogy a cinktartalmú elemek zselével vannak megtöltve, ami tompítja a becsapódást. Egy üres elemben azonban megkeményedik ez a zselé, így az elem visszapattan.

Tippek a fenntartható elemhasználatért

Mivel az elemek nagy veszélyt jelentenek a környezetünkre, fogadj meg pár tippet, melyeknek hála sokkal fenntarthatóbban fogod ezeket használni:

Tipp 1: Használd minél tovább

Mivel az elemek gyártása során fém alapanyagokat és rengeteg energiát használnak fel, ezek rendkívül környezetszennyezőek. Épp ezért fontos, hogy ténylegesen az utolsó pillanatig (azaz az utolsó csepp energiáig) használd őket.

Gyenge elem használata

Bizonyos készülékekhez nagy teljesítményű elemek szükségesek, így amikor már csökken az elem ereje, akkor ezeket cserélni kell. De azt se dobd ki, amit kivettél, inkább tedd félre, hogy később egy olyan készülékben használhasd tovább, amihez a gyenge elem is elegendő.

Újratölthető elemek használata

A tölthető elemek nagyon jó választásnak bizonyulnak, hiszen ahogy már az elnevezésük is elárulja, ezeket újra meg újra fel lehet tölteni és hosszú ideig használni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.