Jó még az elem vagy sem? Ezzel a zseniális trükkel könnyen kiderítheted

Jó még az elem vagy sem? Ezzel a zseniális trükkel könnyen kiderítheted

Különösen az ünnepek során rengeteg elemet használunk, hiszen számos dekoráció már nem vezetékes, hanem elemes. Ennek következtében viszonylag gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, hogy vajon jó-e még az elem, vagy sem? Egy zseniális trükknek köszönhetően ezt a kérdést pikk-pakk meg tudjuk válaszolni.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A trükk…

Egy elem töltöttségmérővel könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy jó vagy rossz-e az elem, de valljuk be, hogy ilyen készülékkel a legtöbben nem rendelkezünk. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol – és ezen nem is akarsz változtatni –, akkor van egy jó hírünk: a jövőben egy zseniális trükkel pikk-pakk kiderítheted, hogy használható-e még az adott elem.

A trükkhöz mindössze egy kemény felületre és az elemre lesz szükséged. Utóbbit tartsd kb. 20 centiméter magasban úgy, hogy a negatív (lapos) fele nézzen a padló felé. Ezt követően ejtsd le, és figyeld meg, hogy mi történik. Amennyiben az elem még jó, akkor rögtön eldől, azonban,ha már majdnem üres, akkor pattogni fog.

Ez azzal magyarázható, hogy a cinktartalmú elemek zselével vannak megtöltve, ami tompítja a becsapódást. Egy üres elemben azonban megkeményedik ez a zselé, így az elem visszapattan.

Tippek a fenntartható elemhasználatért

Mivel az elemek nagy veszélyt jelentenek a környezetünkre, fogadj meg pár tippet, melyeknek hála sokkal fenntarthatóbban fogod ezeket használni:

Tipp 1: Használd minél tovább

Mivel az elemek gyártása során fém alapanyagokat és rengeteg energiát használnak fel, ezek rendkívül környezetszennyezőek. Épp ezért fontos, hogy ténylegesen az utolsó pillanatig (azaz az utolsó csepp energiáig) használd őket.

Gyenge elem használata

Bizonyos készülékekhez nagy teljesítményű elemek szükségesek, így amikor már csökken az elem ereje, akkor ezeket cserélni kell. De azt se dobd ki, amit kivettél, inkább tedd félre, hogy később egy olyan készülékben használhasd tovább, amihez a gyenge elem is elegendő.

Újratölthető elemek használata

A tölthető elemek nagyon jó választásnak bizonyulnak, hiszen ahogy már az elnevezésük is elárulja, ezeket újra meg újra fel lehet tölteni és hosszú ideig használni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A karácsonyi listák listája – Készülj rendezetten a stresszmentes ünnepek érdekében

Igen, jól olvastad, ebben a cikkben egy listát hoztunk a készítendő karácsonyi listákról. Miért? Mert a karácsonyra sosem lehet eleget készülni. És most nem a hatfogásos menükről és drága ajándékokról beszélünk, hanem mindennek a megtervezéséről. A listák általi tervezés a stresszmentes ünnepek kulcsa, listákkal garantáltan mindennel időben végzünk. Nézzük is, milyen listákat érdemes készíteni karácsonyra készülődve.

Tipp Csodálatosan szép lépcső dekorációs ötletek karácsonyra – Lesd el a profik trükkjeit!

Az amerikai karácsonyi filmekben szebbnél szebb lépcsőket láthatunk, amik óriásit dobnak a feldíszített lakás ünnepi hangulatán. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a mi otthonunkban is van benti lépcső, akkor használjuk ki a lehetőségeit. Legyen mindenhol karácsony!

Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin