Forrás: Getty

Ints búcsút a penészes epernek – Ezzel a trükkel tovább marad friss!

Az epret, legjobb esetben, egy-két napon belül el kell fogyasztanunk, ugyanis viszonylag rövid időn belül megjelennek rajta a penész első jelei. Ezzel már gyakran szembesültél te is, ugye? Viszont van egy szuper hírünk: egy trükknek hála mostantól sokkal tovább marad friss az eper. Sőt mi több, ez szintén érvényes a málnára, a szederre és az áfonyára.

Miért romlik meg ilyen gyorsan?

Az eper rendkívül érzékeny, és csak rövid ideig tárolható. Még a hűtőszekrényben sem marad sokáig friss, mindössze 1-2 napig. Ennek hátterében a nedvesség áll, ami elősegíti a penészedést.

Tévhit: tovább áll el az eper, ha azonnal megmossuk

Sokan úgy vélik, hogy ha vásárlás vagy leszedés után azonnal megmossák a gyümölcsöt, akkor tovább marad friss. Azonban épp itt a hiba, ugyanis a nedvesség hatására csak még előbb kezd el penészedni, és még az íze sem lesz már olyan intenzív. Épp ezért olyan fontos, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg az epret.

A trükk!

Vajon mire lesz szükségünk ehhez a szuper trükkhöz? Biztosan meg fogsz lepődni: az eper frissen tartásához ecetre lesz szükség! Az ecet képes lelassítani a penészedés folyamatát, méghozzá úgy, hogy nem változtatja meg a gyümölcs ízét. Ehhez 3:1 arányban hígítsuk fel az ecetet vízzel, tegyük bele a friss epreket, óvatosan keverjük át, hogy mindenhol érje a gyümölcsöt az ecetes víz. Egy perc elteltével vegyük ki az epreket, folyó víz alatt mossuk le azokat, hogy már ne érezzük az ecet szagát, végül óvatosan töröljük mindegyik szemet szárazra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.