Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

A te növényeid vajon a lehető legjobb elbánásban részesülnek? Esetleg cserepeseid rendszeresen fejezik ki nemtetszésüket, de nem tudod, mi lehet a gond? Listánkban talán megtalálod a válaszokat.

Ötletládához ad!

Te hogyan gondozod a szobanövényeid? „Ugyan, heti egyszer meglocsolom és kész, mi kellhet még?” – gondolja a többség. Azonban sajnos ennyi közel sem biztos, hogy elég. A jó hír, hogy nem kell sokkal több időt a növényeknek szentelned, csupán egy jó rutint kell kialakítanod. A szakértők összeállítottak egy listát a leggyakoribb bakikról, melyek elkerülésével nagy lépést tehetsz efelé.

1. Túlöntözés

A leggyakoribb hiba a túlöntözés. Ez többnyire akaratlanul történik, hiszen a többség megszokás alapján locsolja a növényeket – például minden vasárnap. Ezzel az a probléma, hogy hőmérséklettől és növénytől függően a heti egy öntözés túl gyakori lehet.

Megoldás: A megszokott locsolás előtt tapogassuk meg a virágföldet. Ha még nedves, nincs szüksége a növénynek utánpótlásra.

2. Nem forgatod a cserepeket

Furcsán hangozhat, de a második leggyakoribb hiba, hogy nincsenek forgatva a növények. Emiatt az egyik oldal sokkal dúsabb lesz, a másik pedig akár teljesen kopár.

Megoldás: 1-2 havonta forgassuk meg a növényeket úgy, hogy a kopár részek legyenek a fény felé.

3. Jó növény, de rossz helyen

Nem a növény a hibás, ha helyes öntözés mellett is gyengélkedik. Megeshet, hogy nem jó helyen tartod, emiatt nem kap elég fényt, vagy éppen megégnek a levelei a túl sok napfény miatt.

Megoldás: Olvass utána, hogy az adott fajta mennyi fényt igényel, milyen hőmérsékleten érzi jól magát, esetleg van-e bármi speciális igénye.

4. Nem metszed a növényt

Lelassult a növény növekedése? Kókadozik? A metszés hiánya is állhat ennek a háttérben, a régi, elszáradt levelek ugyanis gátolhatják a növények fejlődését.

Megoldás: Vágd le, illetve távolítsd el az elszáradt virágokat és leveleket, hogy ismét beindulhasson a növény növekedése.

5. Nem permetezel

Az egzotikus növények többségének nem elégséges az öntözés, hiszen természetes közegükben párához szoktak. Ennek hiányában elmaradhat a virágzás, illetve látványosan visszaeshet a növekedés üteme.

Megoldás: A trópusi növényeket egész évben, két-három naponta – a fűtési szezonban különösen – ajánlott vízpermettel is táplálni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin