Forrás: Getty

Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

Te hogyan gondozod a szobanövényeid? „Ugyan, heti egyszer meglocsolom és kész, mi kellhet még?” – gondolja a többség. Azonban sajnos ennyi közel sem biztos, hogy elég. A jó hír, hogy nem kell sokkal több időt a növényeknek szentelned, csupán egy jó rutint kell kialakítanod. A szakértők összeállítottak egy listát a leggyakoribb bakikról, melyek elkerülésével nagy lépést tehetsz efelé.

1. Túlöntözés

A leggyakoribb hiba a túlöntözés. Ez többnyire akaratlanul történik, hiszen a többség megszokás alapján locsolja a növényeket – például minden vasárnap. Ezzel az a probléma, hogy hőmérséklettől és növénytől függően a heti egy öntözés túl gyakori lehet.

Megoldás: A megszokott locsolás előtt tapogassuk meg a virágföldet. Ha még nedves, nincs szüksége a növénynek utánpótlásra.

2. Nem forgatod a cserepeket

Furcsán hangozhat, de a második leggyakoribb hiba, hogy nincsenek forgatva a növények. Emiatt az egyik oldal sokkal dúsabb lesz, a másik pedig akár teljesen kopár.

Megoldás: 1-2 havonta forgassuk meg a növényeket úgy, hogy a kopár részek legyenek a fény felé.

3. Jó növény, de rossz helyen

Nem a növény a hibás, ha helyes öntözés mellett is gyengélkedik. Megeshet, hogy nem jó helyen tartod, emiatt nem kap elég fényt, vagy éppen megégnek a levelei a túl sok napfény miatt.

Megoldás: Olvass utána, hogy az adott fajta mennyi fényt igényel, milyen hőmérsékleten érzi jól magát, esetleg van-e bármi speciális igénye.

4. Nem metszed a növényt

Lelassult a növény növekedése? Kókadozik? A metszés hiánya is állhat ennek a háttérben, a régi, elszáradt levelek ugyanis gátolhatják a növények fejlődését.

Megoldás: Vágd le, illetve távolítsd el az elszáradt virágokat és leveleket, hogy ismét beindulhasson a növény növekedése.

5. Nem permetezel

Az egzotikus növények többségének nem elégséges az öntözés, hiszen természetes közegükben párához szoktak. Ennek hiányában elmaradhat a virágzás, illetve látványosan visszaeshet a növekedés üteme.

Megoldás: A trópusi növényeket egész évben, két-három naponta – a fűtési szezonban különösen – ajánlott vízpermettel is táplálni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.