Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

A te növényeid vajon a lehető legjobb elbánásban részesülnek? Esetleg cserepeseid rendszeresen fejezik ki nemtetszésüket, de nem tudod, mi lehet a gond? Listánkban talán megtalálod a válaszokat.

Ötletládához ad!

Te hogyan gondozod a szobanövényeid? „Ugyan, heti egyszer meglocsolom és kész, mi kellhet még?” – gondolja a többség. Azonban sajnos ennyi közel sem biztos, hogy elég. A jó hír, hogy nem kell sokkal több időt a növényeknek szentelned, csupán egy jó rutint kell kialakítanod. A szakértők összeállítottak egy listát a leggyakoribb bakikról, melyek elkerülésével nagy lépést tehetsz efelé.

1. Túlöntözés

A leggyakoribb hiba a túlöntözés. Ez többnyire akaratlanul történik, hiszen a többség megszokás alapján locsolja a növényeket – például minden vasárnap. Ezzel az a probléma, hogy hőmérséklettől és növénytől függően a heti egy öntözés túl gyakori lehet.

Megoldás: A megszokott locsolás előtt tapogassuk meg a virágföldet. Ha még nedves, nincs szüksége a növénynek utánpótlásra.

2. Nem forgatod a cserepeket

Furcsán hangozhat, de a második leggyakoribb hiba, hogy nincsenek forgatva a növények. Emiatt az egyik oldal sokkal dúsabb lesz, a másik pedig akár teljesen kopár.

Megoldás: 1-2 havonta forgassuk meg a növényeket úgy, hogy a kopár részek legyenek a fény felé.

3. Jó növény, de rossz helyen

Nem a növény a hibás, ha helyes öntözés mellett is gyengélkedik. Megeshet, hogy nem jó helyen tartod, emiatt nem kap elég fényt, vagy éppen megégnek a levelei a túl sok napfény miatt.

Megoldás: Olvass utána, hogy az adott fajta mennyi fényt igényel, milyen hőmérsékleten érzi jól magát, esetleg van-e bármi speciális igénye.

4. Nem metszed a növényt

Lelassult a növény növekedése? Kókadozik? A metszés hiánya is állhat ennek a háttérben, a régi, elszáradt levelek ugyanis gátolhatják a növények fejlődését.

Megoldás: Vágd le, illetve távolítsd el az elszáradt virágokat és leveleket, hogy ismét beindulhasson a növény növekedése.

5. Nem permetezel

Az egzotikus növények többségének nem elégséges az öntözés, hiszen természetes közegükben párához szoktak. Ennek hiányában elmaradhat a virágzás, illetve látványosan visszaeshet a növekedés üteme.

Megoldás: A trópusi növényeket egész évben, két-három naponta – a fűtési szezonban különösen – ajánlott vízpermettel is táplálni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin