Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

Íme, a szakértők listája a leggyakoribb növénygondozási bakikról

A te növényeid vajon a lehető legjobb elbánásban részesülnek? Esetleg cserepeseid rendszeresen fejezik ki nemtetszésüket, de nem tudod, mi lehet a gond? Listánkban talán megtalálod a válaszokat.

Ötletládához ad!

Te hogyan gondozod a szobanövényeid? „Ugyan, heti egyszer meglocsolom és kész, mi kellhet még?” – gondolja a többség. Azonban sajnos ennyi közel sem biztos, hogy elég. A jó hír, hogy nem kell sokkal több időt a növényeknek szentelned, csupán egy jó rutint kell kialakítanod. A szakértők összeállítottak egy listát a leggyakoribb bakikról, melyek elkerülésével nagy lépést tehetsz efelé.

1. Túlöntözés

A leggyakoribb hiba a túlöntözés. Ez többnyire akaratlanul történik, hiszen a többség megszokás alapján locsolja a növényeket – például minden vasárnap. Ezzel az a probléma, hogy hőmérséklettől és növénytől függően a heti egy öntözés túl gyakori lehet.

Megoldás: A megszokott locsolás előtt tapogassuk meg a virágföldet. Ha még nedves, nincs szüksége a növénynek utánpótlásra.

2. Nem forgatod a cserepeket

Furcsán hangozhat, de a második leggyakoribb hiba, hogy nincsenek forgatva a növények. Emiatt az egyik oldal sokkal dúsabb lesz, a másik pedig akár teljesen kopár.

Megoldás: 1-2 havonta forgassuk meg a növényeket úgy, hogy a kopár részek legyenek a fény felé.

3. Jó növény, de rossz helyen

Nem a növény a hibás, ha helyes öntözés mellett is gyengélkedik. Megeshet, hogy nem jó helyen tartod, emiatt nem kap elég fényt, vagy éppen megégnek a levelei a túl sok napfény miatt.

Megoldás: Olvass utána, hogy az adott fajta mennyi fényt igényel, milyen hőmérsékleten érzi jól magát, esetleg van-e bármi speciális igénye.

4. Nem metszed a növényt

Lelassult a növény növekedése? Kókadozik? A metszés hiánya is állhat ennek a háttérben, a régi, elszáradt levelek ugyanis gátolhatják a növények fejlődését.

Megoldás: Vágd le, illetve távolítsd el az elszáradt virágokat és leveleket, hogy ismét beindulhasson a növény növekedése.

5. Nem permetezel

Az egzotikus növények többségének nem elégséges az öntözés, hiszen természetes közegükben párához szoktak. Ennek hiányában elmaradhat a virágzás, illetve látványosan visszaeshet a növekedés üteme.

Megoldás: A trópusi növényeket egész évben, két-három naponta – a fűtési szezonban különösen – ajánlott vízpermettel is táplálni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin