Ilyen az ideális környezet egy gyönyörűen virágzó orchideának

Ilyen az ideális környezet egy gyönyörűen virágzó orchideának

A boltban vásárolt orchideád 1-2 hét alatt lehullajtja összes virágát? Ezzel nem vagy egyedül. De segítünk, hogy a jövőben tovább csodálhasd őket.

Ötletládához ad!

Az orchideák népszerű szobanövények, és bár számtalan faj létezik, mindegyiknek hasonló fizikai jellemzői vannak. Az orchideákat könnyű felismerni, mert ágaik ívét, az úgynevezett tüskéket, lágy színű, egyszínű vagy pöttyös virágokkal borítják. A gondozásuk nem a legegyszerűbb, ám néhány tanács megfogadása után egyáltalán nem lehetetlen. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyeknek hála a te orchideád is sokáig virágzik majd.

Milyen igényei vannak az orchideának?

  • Fény

Ezek a növények erős fényben, de nem közvetlen napsütésben érzik jól magukat. A közvetlen napsütés nem tesz jót nekik, mert megégetheti a leveleiket.

  • Víz

Az orchideáknak nagyon kevés vízre van szükségük. Gyökereik rendkívül speciális szervek: egyrészt nagyon gyorsan felszívják a vizet, másrészt azon keresztül lélegzik a növény. Éppen ezért két öntözés között szárazságra van szükségük. Nyáron alaposan fürdessük meg az orchideát, hogy megszívhassa magát vízzel, télen azonban jóval kevesebb víz is elegendő neki. A fűtési időszakban naponta permetezzük le tiszta vízzel a növényt, nehogy a száraz levegő tönkre tegye.

  • Talaj

Az orchideáknak speciális földre van szükségük, ami egy lég- és vízáteresztő közeg, mely általában mohából, fakéregből vagy parafából áll. Az sem baj – sőt, még előny is lehet –, ha a keverék pH-értéke enyhén savas.

  • Hőmérséklet és páratartalom

Az orchideák virágzása meleg, párás levegőben indul be igazán. A 20 °C körüli hőmérséklet ideális számukra, 15 Celsius-fok alatt pedig megáll a növekedésük.

  • Tápanyagok

A növekedési időszakban hetente érdemes tápoldatot adni az öntözővízhez. Ehhez használhatunk por alapú tápanyagot is. Télen viszont egyáltalán ne használjunk ilyeneket, a hidegebb hónapokban ugyanis az orchidea növekedése lelassul.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin