Forrás: Getty

Ilyen az ideális környezet egy gyönyörűen virágzó orchideának

Az orchideák népszerű szobanövények, és bár számtalan faj létezik, mindegyiknek hasonló fizikai jellemzői vannak. Az orchideákat könnyű felismerni, mert ágaik ívét, az úgynevezett tüskéket, lágy színű, egyszínű vagy pöttyös virágokkal borítják. A gondozásuk nem a legegyszerűbb, ám néhány tanács megfogadása után egyáltalán nem lehetetlen. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyeknek hála a te orchideád is sokáig virágzik majd.

Milyen igényei vannak az orchideának?

  • Fény

Ezek a növények erős fényben, de nem közvetlen napsütésben érzik jól magukat. A közvetlen napsütés nem tesz jót nekik, mert megégetheti a leveleiket.

  • Víz

Az orchideáknak nagyon kevés vízre van szükségük. Gyökereik rendkívül speciális szervek: egyrészt nagyon gyorsan felszívják a vizet, másrészt azon keresztül lélegzik a növény. Éppen ezért két öntözés között szárazságra van szükségük. Nyáron alaposan fürdessük meg az orchideát, hogy megszívhassa magát vízzel, télen azonban jóval kevesebb víz is elegendő neki. A fűtési időszakban naponta permetezzük le tiszta vízzel a növényt, nehogy a száraz levegő tönkre tegye.

  • Talaj

Az orchideáknak speciális földre van szükségük, ami egy lég- és vízáteresztő közeg, mely általában mohából, fakéregből vagy parafából áll. Az sem baj – sőt, még előny is lehet –, ha a keverék pH-értéke enyhén savas.

  • Hőmérséklet és páratartalom

Az orchideák virágzása meleg, párás levegőben indul be igazán. A 20 °C körüli hőmérséklet ideális számukra, 15 Celsius-fok alatt pedig megáll a növekedésük.

  • Tápanyagok

A növekedési időszakban hetente érdemes tápoldatot adni az öntözővízhez. Ehhez használhatunk por alapú tápanyagot is. Télen viszont egyáltalán ne használjunk ilyeneket, a hidegebb hónapokban ugyanis az orchidea növekedése lelassul.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.