Így találj helyet a madáretetőnek, hogy a madarak szívesen járjanak oda

Így találj helyet a madáretetőnek, hogy a madarak szívesen járjanak oda

A madáretetés felelősségteljes feladat, hiszen ha a kis madárkák egyszer hozzánk szoknak, mindig vissza fognak járni eleségért. Éppen ezért nagyon fontos, hogy télen mindig legyen nekik kikészítve eledel. A madarak biztonsága érdekében oda kell figyelnünk a megfelelő madáretető kiválasztására és elhelyezésére. Ebben segít cikkünk.

Ötletládához ad!
  • Nézzük meg, hogy milyen madarak laknak a közelben

Fontos, hogy olyan etetőt helyezzünk ki a kertünkbe, ami a környékben lakó madaraknak megfelel. Az ablakból könnyen meg lehet figyelni az arra járó madarakat, az interneten pedig az ismertetőik alapján ki tudjuk nyomozni, hogy milyen fajhoz tartoznak.

  • Határozzuk meg az etető méretét

Ha már tudjuk, hogy milyen madaraknak szeretnénk kedveskedni, akkor kell kiválasztani, hogy nekik mekkora méretű etetőre van szükségük. Ha kicsik az ott élő madarak, akkor kis etetőt kell választani, aminek a bejárata is kicsi. Ez azért fontos, hogy a varjak és a galambok ne tudják elüldözni őket onnan, és kisajátítani az etetőt.

  • A megfelelő hely kiválasztása

Egy madáretetőnek egy félreeső hely a legjobb, ahol távol van a nyüzsgéstől. Ezért érdemes a kert hátsó részében elhelyezni, ahol sem az utca robaja, sem a házban történő mozgás nem zavarja meg az oda érkező madarakat. Fontos, hogy jól legyen rögzítve az etető, nehogy egy nagyobb állat meg tudja rongálni, vagy ha több madár száll rá egyszerre, leszakadjon. Olyan magasságba legyen elhelyezve az etető, hogy a kutyák, macskák már ne érjék el, ezáltal a madarak biztonságban legyenek tőlük.

  • Az eledel kiválasztása

Ha megvan a tökéletes hely, illetve tudjuk, hogy milyen madaraink vannak, akkor nincs más hátra, mint kiválasztani a megfelelő eledelt a madarak számára. Mert bizony: ez sem mindegy. De ezen a pontont már úgyis tisztában vagyunk azzal, milyen madarak látogatják rendszeresen a kertünket, nézzünk hát utána annak is, ezek a fajok mit fogyasztanak szívesen.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin