Forrás: Getty

Így nevelj banánfát otthon!

1. Banánfa vásárláskor fontos, hogy megfelelő méretű cserepet válasszunk, és hogy ne zsúfoljunk több növényt egy tartóba. A levelek meglehetősen gyengék, vigyázzunk, hogy ne bántsák egymást.

2. A kártevők, növénybetegségek itt is előfordulhatnak. A levéltetvek és a kis bogarak a leggyakoribbak. A mézharmat jelezheti, hogy a bestiák megjelentek. Ha pedig a megfelelő nedvességről feledkezünk meg, az is hasonló gondokat generálhat.

3. A banánfák hozzánk hasonlóan imádják a kellemes időjárást. Nem tud megbirkózni növényünk a 11-13°C alatti hőmérséklettel. Adjunk neki napfényt, de ne helyezzük közvetlenül a tűző nap alá.

4. Minél nagyobb a növény, annál több nedvességet párologtat el. Gondoskodjunk a megfelelő „itatásról”.

5. A nedvesség kell, de túlöntözni sem szabad! A túlságosan nedves föld a gyökér rothadását okozhatja, ami természetesen megzavarja a növény növekedését.

6. Ha a banánfa virágzik és túl nagy, távolítson el az alsó szárakból egy kis részt, mert így friss oldali hajtásokat kaphatunk.

7. Arra ne számítsunk, hogy egy rövid nevelgetés után már saját banánfánkat szüretelhetjük. A Cavendish banán az ehető fajták közül a legfontosabb, legelterjedtebb. Viszont gyakran több mint 3 év kell az első virágok megjelenéséhez, ami a gyümölcs előtti lépcsőfok.

8. Akár a kertben is tarthatjuk banánfánkat, április közepétől, körülbelül október közepéig. Télre költöztessük be banánfánkat a szobába, a tavasz derekától viszont hagyjuk felmelegedni a szabad ég alatt.

Ne feledjük tehát, hogy a napfény elengedhetetlen a banánfának, de a tűző naptól védjük. A megfelelő vízellátás is fontos, de ne öntözzük túl növényünket. Valamint legyünk türelmesek, 3-4 év elteltével fogjuk tudni saját, otthon nevelgetett banánunkat megkóstolni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.