Milyen gyakran használjuk ezt a metódust edényeink tisztítására?
Mivel a szódabikarbóna, citrom és ecet mind teljesen természetes tisztítószer, ami nem károsítja az edények bevonatát, akár minden használat után alkalmazhatjuk a csoda triót külön-külön és egyesével is. Viszont kifejezetten ajánlott akkor bevetnünk őket, amikor már elkezdenek megjelenni makacs foltok.
Porcelán zománcos edény tisztítása:
1. Forraljunk a vizet
Töltsük meg az edényt vagy serpenyőt körülbelül 1 liter vízzel – a lényeg, hogy a problémás területet ellepje. Forraljuk fel a vizet közepes lángon.
2. Szódabikarbóna szórása
Adjunk hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát, majd keverjük el fakanállal. Hagyjuk a keveréket néhány percig főni.
3. Törlés
Végül öntsük ki a vizet, és egy száraz ronggyal töröljük át az edényt. Ezután csillogóan tiszta eredményt kapunk.

Tapadásmentes edény tisztítása:
1. Paszta készítése
Fedjük be a serpenyő alját egy réteg vízzel. Szórjunk annyi szódabikarbónát a vízbe, hogy vékony pasztát kapjunk.
2. Pihenés, öblítés és mosás
Hagyjuk a serpenyőt néhány órán át pihenni, majd öblítsük át.
3. Makacs foltok eltávolítása
Ha ettől nem tűntek el a legmakacsabb foltok, akkor készítsünk keveréket négy evőkanál szódabikarbónából és egy pohár vízből. Forraljuk fel, hagyjuk kihűlni, ezután dörzsöljük át vele a makacs foltot, és öblítsük el az edényt.
Réz edények és serpenyők tisztítása:
1. Fedjük be szódabikarbónával
Szórjunk szódabikarbónát az edény aljára, majd öntsünk rá óvatosan kis mennyiségben ecetet.
2. Súroljuk citrommal
Használjunk egy fél citromot “súrolókefeként”, dolgozzuk át vele az edény alját. Szükség szerint súroljuk az oldalát is, sőt, az összes lépést elvégezhetjük az edény külső és belső részén is.
3. Öblítés
Ezután egyszerűen öblítsük el az edényt, és töröljük szárazra.