Így kell szakszerűen kialakítani a világítást a pincében

Így kell szakszerűen kialakítani a világítást a pincében

A pince remek lehetőség plusz élettérre vagy tárolási célokra, ezért nagyon is megéri jóra kialakítanunk ahhoz, hogy hosszútávon is hasznos legyen. A megfelelő hőszigetelés és vízállóság mellett a szakszerű világítás a kritikus pontja. Utóbbi azonban nagymértékben függ attól, hogy mire is használjuk a pincét. Az alábbi gyorstalpalóban összefoglaltuk, melyik típushoz milyen világítást érdemes használni.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Ha a pince nem élettér:

Amennyiben a pincét nem élettérnek, hanem például tárolónak használjuk, akkor jóval gyérebb világítás is elég lesz. Azonban ebben az esetben is tartsuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy helyiségenként vagy szobánként minimum egy lámpát szerelünk fel. Még ha ritkán is leszünk a pincében, akkor is megháláljuk majd magunknak, hogy nem a sötétben kell keresgélnünk a téli gumit vagy a felfújható medencét.

Lehetőleg a tér közepére tervezzünk egy erős fényű csillárt, ami képes az egész teret kellően bevilágítani. Ha van például beépített polcrendszer, akkor jó, ha mellé beszerzünk egy állólámpát, hiszen így jelentősen megkönnyítjük a dolgunkat a pincében keresgélés közben.

Ha a pince élettér:

Akár csak otthoni iroda, akár rendes lakószoba a pince, már komoly világítást kell kialakítanunk, hiszen rendkívül kevés természetes fény tud bejutni ebbe a helyiségbe.

Mivel egy szobában fontos a „réteges” világítás, ne csak egy csillár legyen a plafonon, hanem kombináljunk többfajta fényforrást a szoba különböző pontjain. A profik szerint a legjobb kombináció, ha a szoba külső peremén spotlámpák vannak, a szoba közepén pedig egy csillár. Ezeken kívül érdemes még állólámpákat, esetleg LED csíkokat is beszerezni.

Bár logikusnak tűnne bivalyerős fényforrásokat felszerelni a pincébe, hogy jól lássunk, szakértők ezt egyáltalán nem ajánlják, ha lakórész a pince. Az erős, hideg fény közel sem természetes, egy idő után ráadásul rendkívül megterhelő is a szemnek. Sokkal komfortosabb, ha meleg árnyalatú fényforrások mellett tesszük le a voksunkat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin