Forrás: Getty

Így kell szakszerűen kialakítani a világítást a pincében

Ha a pince nem élettér:

Amennyiben a pincét nem élettérnek, hanem például tárolónak használjuk, akkor jóval gyérebb világítás is elég lesz. Azonban ebben az esetben is tartsuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy helyiségenként vagy szobánként minimum egy lámpát szerelünk fel. Még ha ritkán is leszünk a pincében, akkor is megháláljuk majd magunknak, hogy nem a sötétben kell keresgélnünk a téli gumit vagy a felfújható medencét.

Lehetőleg a tér közepére tervezzünk egy erős fényű csillárt, ami képes az egész teret kellően bevilágítani. Ha van például beépített polcrendszer, akkor jó, ha mellé beszerzünk egy állólámpát, hiszen így jelentősen megkönnyítjük a dolgunkat a pincében keresgélés közben.

Ha a pince élettér:

Akár csak otthoni iroda, akár rendes lakószoba a pince, már komoly világítást kell kialakítanunk, hiszen rendkívül kevés természetes fény tud bejutni ebbe a helyiségbe.

Mivel egy szobában fontos a „réteges” világítás, ne csak egy csillár legyen a plafonon, hanem kombináljunk többfajta fényforrást a szoba különböző pontjain. A profik szerint a legjobb kombináció, ha a szoba külső peremén spotlámpák vannak, a szoba közepén pedig egy csillár. Ezeken kívül érdemes még állólámpákat, esetleg LED csíkokat is beszerezni.

Bár logikusnak tűnne bivalyerős fényforrásokat felszerelni a pincébe, hogy jól lássunk, szakértők ezt egyáltalán nem ajánlják, ha lakórész a pince. Az erős, hideg fény közel sem természetes, egy idő után ráadásul rendkívül megterhelő is a szemnek. Sokkal komfortosabb, ha meleg árnyalatú fényforrások mellett tesszük le a voksunkat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.