Hogyan válasszunk nyílászárót? Íme, a fő típusok és anyagok

Hogyan válasszunk nyílászárót? Íme, a fő típusok és anyagok

Az ajtók és ablakok szerepe sokrétű: otthonunk külsejét és belsejét, értékét és szigetelőképességét is óriási mértékben befolyásolják. Új ház építésénél és egy régi felújításnál is adódik a kérdés: hogyan válasszunk nyílászárót? Segítünk, hogy ne vessz el az anyagok és a típusok rengetegében.

Ötletládához ad!

Hogyan válasszunk nyílászárót? Mutatjuk a főbb szempontokat.

Hogyan válasszunk nyílászárót?

Alapanyagok

Nyílászárók napjainkban az alábbi három alapanyagból készülnek:

  • Fa: A fa nyílászárók valamivel több odafigyelést és ápolást igényelnek, mint a másik két típus, emiatt az utóbbi időszakban sokat veszítettek a népszerűségükből. Ám még így is rengetegen vannak azok, akik csak a fa nyílászáróra esküsznek. Ennek oka, hogy a fa ajtók és ablakok elegánsak, időtálló megjelenést adnak a háznak, emellett szellőznek is, így kisebb annak az esélye, hogy otthonunkban felüli a fejét a penész. Cserébe viszont évente foglalkozni kell a fa nyílászárókkal: csiszolni, néha festeni vagy lekezelni szükséges az ablakkereteket és az ajtókat.
  • Alumínium: Az újonnan épült házakba leginkább alumínium nyílászárókat választanak, a méretes ablakok vagy teraszra nyíló tolóajtók többsége ilyen anyagból készül. Jóval hosszabb élettartammal bír ez az anyag, mint a fa vagy a műanyag, cserébe feleannyi törődést sem igényel. Rendkívül strapabíró szerkezet, ellenáll a fagynak és a nyári hőségnek is. Plusz pont, hogy az alumínium nyílászárók szinte végtelenszer újrahasznosíthatók.
  • Műanyag: A műanyag nyílászárók népszerűsége viszonylag kedvező árukból és tartósságukból fakad, emellett modern megjelenést kölcsönöznek a lakásnak. A műanyag nyílászárók rendkívül jól szigetelnek, ám ennek hátulütőjeként penészedést tapasztalhatunk. Műanyag nyílászárók mellett ezért elengedhetetlen a rendszeres és alapos szellőztetés!

Típusok

Nyílászárók alatt ajtókat és ablakokat értünk, ezeknek minden formáját. Lássuk a leggyakoribb típusokat:

  • Fix ablak: Olcsó, ám nem túl praktikus megoldás. Mivel a fix ablak nem nyitható, csak nagyon speciális esetekben érdemes ezt választani.
  • Bukó-nyíló ablak: A legpraktikusabb választás, hiszen bukóra és teljesen is ki lehet nyitni. De a két funkció külön-külön is létezik, azaz vannak csak bukó és csak nyíló ablakok.
  • Nyíló erkély- vagy teraszajtó: A bejárati ajtón kívül a leggyakoribb ajtótípus. Ez lehet egyszárnyú vagy kétszárnyú is.
  • Tolóajtó: A teraszokra egyre gyakrabban választanak tolóajtót, ennek oka, hogy ezeknek többsége óriási üvegfelülettel rendelkezik, azaz szép fényes a szoba tőle, ráadásul helytakarékos megoldás is, hiszen az ajtó nyílószöge O, azaz nem vesz el a térből.

Hogyan válasszunk nyílászárót?

Tehát hogyan válasszunk nyílászárót? Az anyag kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy mennyit szeretnénk vele foglalkozni. Ha nem szeretnénk a nyílászárókkal pepecselni, akkor semmiképp se a fát válasszuk. Azonban a rosszul szellőző otthonokba éppen a legtermészetesebb alapanyag a jó választás, hiszen így elkerülhetjük a penészedést. Amennyiben modern és értékálló otthont szeretnénk, szavazzunk bizalmat az alumíniumnak, hiszen ez a legkorszerűbb megoldás.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Otthon Gödöllői álomotthon – Ahol a tárgyak mesélnek

Minták és színek merész párosításával alakították ki ennek a csodás családi háznak a belső tereit. Az antik bútorokhoz remekül illenek a mintás tapéták és a szőnyegek, a jó stílusérzékkel válogatott kárpitok.

Stílus Sárga a lakberendezésben – 5 meggyőző érv arra, miért éri meg ezt a színt használni

A sárga, bár természetes árnyalat, nagyon megosztó. Vagy imádják, vagy egyenesen nem kedvelik, de semmiképp sem semleges. A sárga a lakberendezésben nagyon jó választás – erről fogunk most meggyőzni.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin