Hogyan előzzük meg penészesedést? Ezeket mindenképp megéri bevetni

Hogyan előzzük meg penészesedést? Ezeket mindenképp megéri bevetni

A penészesedés nem csak esztétikailag problémás, de egészségügyileg is veszélyt jelenthet. Ráadásul, ha nem fojtjuk el csírájában a bajt, akkor nagyon könnyen kezelhetetlen lesz a helyzet, ez pedig a ház értékére is kihat. Mit lehet tenni a megelőzésének érdekében? Hoztunk pár tippet, amit mindenképp érdemes megfogadni.

Ötletládához ad!

1. Párátlanítás

Páramentesítő készülékekkel könnyedén csökkenthetjük otthonunkban a páraszintet. A legjobb, ha 50% alatt tartjuk, ezzel pedig minimalizáljuk annak esélyét, hogy a penész felüsse a fejét a lakásban.

2. Rendszeres szellőztetés

A rendszeres szellőztetést télen sem spórolhatjuk meg, hiába szeretnénk a meleget bent tartani, amennyire csak lehet. Hogyan találjuk hát meg az arany középutat? Naponta kétszer tárjuk szélesre az ablakokat, de ne hosszan, maximum 5 percre.

3. Jól funkcionáló szigetelés

Ha már akadt problémád a penésszel, biztosan megfigyelted, hogy a kevésbé jól szigetelt helyeken jelenik meg a leggyakrabban. A szigetelés általában a tetőnél vagy az ablakoknál gyenge, így ezeken a pontokon vessünk be mindent, amit csak lehet – például purhabot vagy szigetelő párnát

4. Beázás javítása

Ha beázást tapasztalunk a lakás bármelyik pontján, sajnos könnyen megeshet, hogy hamarosan a penész is megjelenik ugyanott. Minél hamarabb keressük meg tehát a beázás okát, és szüntessük meg, hogy kiszáradhasson a vizes terület. Ezután rendszeres szellőztetéssel próbáljuk meg csökkenteni a penészedés valószínűségét. 

5. Teregetés szellőztetéssel 

Sajnos a szárítógépek rengeteg áramot fogyasztanak, ami sem a bolygónak, sem a pénztárcánknak nem tesz jót. Azonban a penészedés elkerülése érdekében hasznos lehet minél többször a gépet választani a hagyományos szárítás helyett. Ha nincs szárítógépünk, akkor csak olyan helyiségben teregessünk, ami jól szellőzik, és az ablakot is nyissuk ki minél többször.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin