Forrás: Getty

Festés szivaccsal – Elképesztően jó lesz a végeredmény!

Ha kevés munkával és némi festékkel szeretnéd izgalmasabbá és egyedibbé varázsolnod az otthonod egyik szobáját, akkor ez a technika tökéletes lesz számodra. Tény, hogy ha a szokott módon egy hengert használsz, akkor még gyorsabban elkészülsz a munkával, a végeredmény azonban nem lesz annyira különleges. Ezzel a módszerrel viszont egyedi mintákat tudsz készíteni, aminek hála, biztos lehetsz abban, hogy páratlan lesz a fal.

Hogyan működik?

Ehhez a fajta festéshez elsősorban egy szivacsra lesz szükséged, amivel fel tudod vinni a festéket a falra. De ha nincs kéznél szivacs, számos más eszközt is használhatsz, akár megmaradt textilanyagot is. Nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat, hiszen a minták formája és stílusa teljes mértékben rád vannak bízva.

Tipp: Ha most próbálkozol először ezzel a festési technikával, akkor ne a falon gyakorolj, hanem próbálkozz például egy kartonon.

Szükséges eszközök

Ha ki szeretnéd próbálni a szivaccsal történő festést, akkor az alábbiakra lesz szükséged:

  • Festéktálca vagy vödör
  • Szivacs (Ideális esetben természetes alapanyagokból készült)
  • Beltéri falfesték
  • Maszkolószalag
  • Takarófólia
  • Festőhenger
  • Ecset

Milyen színek bizonyulnak jó választásnak?

Alapvetően bármilyen színt használhatsz. Ha azt szeretnéd, hogy a mintákon még átüssön a fal alapszíne, akkor egy speciális lazúrt érdemes választanod, minden más esetben diszperziós festéket válassz!

Ha kettő vagy még több szín mellett döntöttél, akkor a szürke bizonyul a legjobb választásnak, ugyanis rengeteg árnyalata van, melyek remekül kombinálhatóak egymással. További előny, hogy úgy tudod szürkére festeni a falat, hogy az nem fog unalmas hatást kelteni.

Ha ennél színesebb végeredményre vágysz, akkor arra figyelj, hogy csak olyan árnyalatokat válassz, melyek egy színcsaládba tartoznak, máskülönben túlzott színkavalkád lehet a végeredmény.

Milyen technikák léteznek?

Nedves a nedvessel

Ennél a módszernél gyorsnak kell lenned, ezért nem árt, ha van egy vagy több segítőd. Először vidd fel a falfestéket egy hengerrel vagy egy ecsettel, majd egy nedves szivaccsal kend szét a kívánt módon. Arra figyelj, hogy a szivacs ne legyen túl nedves. Ha nagy felületre viszed fel a festéket, akkor rendkívül gyorsnak kell lenned, nehogy már a szétkenés előtt megszáradjon.

Több színnel

Az előző technikával ellentétben ennél meg kell várnod, hogy az alapszín megszáradjon. Ehhez érdemes egy jól fedő árnyalatot választanod, ami később átüt a mintákon. Ha biztos vagy benne, hogy megszáradt a festék, akkor egy szivaccsal felkenheted a következő színt, ami már egy speciális lazúr legyen. Tarts több szünetet, és ekkor távolról is nézd meg a falat, hiszen így jobban látod, hogy hova kell még mintát tenned. Attól nem kell tartanod, hogy gyorsan megszárad a lazúr, ugyanis annak sokkal több időre van szüksége.

Inspirációra fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.