Forrás: Getty

Ezzel a villámtrükkel búcsút inthetsz az eldugult lefolyónak

Amikor a víz egyszerűen nem akar lefolyni a mosdóból vagy a zuhanyzótálcából, nagy valószínűséggel eldugult a lefolyónk. Ilyen esetben zömében valamilyen vegyszert szoktunk segítségül hívni, ami a vízzel olyan reakcióba lép, hogy képes feloldani a vezeték falán megtapadt szennyeződéseket, újra szabaddá téve ezzel az utat.

Ennek azonban több hátránya is van! Annak ellenére, hogy a csatornarendszerben tovább hígul a lefolyótisztító, bizonyos mértékig azért károsítja a környezetet. A legrosszabb esetben megölhet számos növényt és mikroorganizmust, továbbá súlyos égési sérüléseket okozhat a vegyszeres vízzel érintkező állatokon. Ehhez képest elhanyagolható – nekünk persze számít –, hogy a vegyszer akár még a csövekben is kárt tehet.

Mit használjunk helyette?

Ki gondolná, de kisebb dugulás esetén próbálkozzunk műfogsortisztítóval, amit bármilyen drogériában be tudunk szerezni. Ha a lefolyónkat szeretnénk kitisztítani, akkor morzsoljunk 1-2 tablettát a lefolyóba, majd öntsünk rá némi forró vizet – de csak annyit, hogy a tabletták fel tudjanak oldódni. Ezután hagyjuk hatni több órán át, ideális esetben várjunk egy teljes éjszakát, majd másnap reggel engedjünk rá vizet.

További alternatívák

A háztartásban rengeteg különböző területen van segítségünkre a sütőpor és az ecet is, így nem meglepő, hogy ezeket lefolyótisztításhoz is használhatjuk. Itt például a következőképpen: szórjunk 3-4 evőkanál sütőport a lefolyóba, és öntsünk rá egy fél pohár ecetet. Ez a keverék elkezd habzani, melynek hála feloldja a dugulást okozó lerakódásokat. Ezt követően öblítsük le meleg vízzel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.