Forrás: Getty

Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Borotvahab

A borotvahabnak köszönhetően többé nem kell drága kárpittisztítókat vásárolnod, ugyanis azzal hatásosan el tudod tüntetni a víz- és zsírfoltokat az autóülésből. Ehhez egyszerűen fújj némi habot a foltra, hagyd rajta kb. 30 percig, majd egy nedves ruhával töröld le.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy csodaszer, hiszen a háztartásban, de még a kertben is számos problémára nyújt gyógyírt. Ezt mindössze rá kell szórnod a foltra, egy rongy segítségével dörzsöld bele. Pár perccel később ismét töröld át.

Jó hír, hogy kellemetlen szagok esetén is jó választásnak bizonyul. Ehhez szintén szórj némi szódabikarbónát az érintett, büdös területre, várj kb. 10 percet, majd porszívózd le.

Ecet vagy citromsav

Ezek abban az esetben bizonyulnak jó választásnak, ha valami olyan ömlött esetleg ki, aminek bizonyos idő után kellemetlen szaga lesz. Ez lehet tej vagy akár hányás is. Az ecet és a citromsav nem csupán a foltot tünteti el, hanem megakadályozza, hogy büdös legyen, illetve maradjon. Ehhez adj 3 evőkanál ecetet 1 liter vízhez, ebbe márts bele egy szivacsot, majd nedvesítsd be vele a foltot. Némi idő elteltével töröld át egy nedves ronggyal. A citromsavnak ugyanilyen hatása van. Amellett dönts, amelyiknek jobban szereted az illatát.

Ki gondolná, de a só is egy csodaszer, ha autótisztításról van szó. A só fel tudja szívni a folyadékot, aminek köszönhetően tökéletes választás vízfoltok eltüntetésére. Ehhez nedvesítsd be a kárpitot, szórj rá sót, hagyd 2 órán át hatni. Az idő lejárta után pedig minden bizonnyal foltmentes lesz a kárpit.

Marhaepeszappan

A marhaepeszappan rengeteg foltot el tud tüntetni textilekből – így az autókárpitból is. Tökéletes választás zsír-, vér- vagy kávéfoltok esetén. Ehhez vizezd be a szappant, dörzsöld be vele a foltot, majd várj pár percet, és töröld le egy ronggyal a szappant. Eközben többször öblítsd ki a rongyot, hogy az összes szappant el tud tüntetni a kárpitból.

Lágy hajsampon

Egy lágy bio hajsampon még a bőrkárpitról is eltünteti a foltokat. Ebben az estben mindössze arra kell figyelned, hogy a tisztításhoz desztillált vizet használj. Tegyél némi sampont egy nedves rongyra, majd óvatosan töröld át a foltot. Ezután már csak meg kell várnod, hogy megszáradjon.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.