Forrás: Getty

Esküvői ajándék etikett – Mit? Mennyit? Mikor? Milyen értékben?

Mennyit illik költeni ajándékra?

A szokás szerint az ajándéknak legalább olyan értékűnek kell lenni, amennyi pénzt a pár elkölt a családodra a lagzin. Ez az összeg a helytől és az ételek árától is függ, de napjainkban átlagosan nagyjából 15-25 ezer forint fejenként.

Illik készpénzt ajándékozni?

Igen. Sőt, manapság ez a leginkább bevett gyakorlat. A készpénzt mindig egy szép, ízléses borítékba tegyük bele, és jól zárjuk le. Melléje tehetünk egy üdvözlőkártyát is, amire a család minden tagja írhat pár kedves sort az ifjú párnak.

Hogyan válasszunk tárgyi ajándékot?

Amerikában régóta bevett szokás, hogy az ifjú pár készít egy listát vagy egy weboldalt a meghívottaknak, rajta olyan ajándékötletekkel, amire igazán szükségük van. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy több helyről ugyanazt a háztartási gépet kapja a menyasszony és a vőlegény – ráadásul úgy, hogy már van nekik egy odahaza.

Ha nincs ilyen lista, akkor kérhetünk tanácsot közeli családtagtól vagy akár magától az ifjú pártól is.

Konkrét ajándékötletek:

Tipp: Mielőtt lecsapunk a következő ajándékötletek egyikére, a biztonság kedvéért ellenőrizzük, hogy van-e már az adott darabból az ifjú párnak.

  • Minőségi kávéfőző: A kávét szinte mindenki szereti – vagy ha nem szereti, a vendégeit mindig megkínálja vele –, ezért egy minőségi kávéfőzővel nem lőhetünk mellé.
  • Porcelán tányérszett: Különösen fiatal jegyesek számára jó választás, hiszen ez a korosztály jellemzően magától már nem vásárol ünnepi tányérszetteket, ám a családalapítás után garantáltan használni fogják.
  • Többfunkciós dagasztógép: A jó minőségű konyhai gépeket aranyárban mérik, ezért önszántukból sokan nem költenek ilyenekre. Azonban egy dagasztógép nagyon hasznos ajándék, főleg azért, mert a házi kenyérsütés egyre népszerűbb manapság.
  • Utazási kupon: Online utazó oldalakon lehet ajándékkupont vásárolni különböző értékekben. Ilyenkor te csak az összeget határozod meg, azt viszont már a pár dönti el, hogy milyen úti célra használja fel. Fedezhetik belőle például a nászutat is.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.