Forrás: Getty

Ereszcsatorna takarítása: ezzel a módszerrel a legegyszerűbb és leggyorsabb

Az ereszcsatorna feladata, hogy elvezesse a tetőről lefolyó esővizet. Mindössze egy probléma van vele, hogy gyakran keletkezhet zavar a rendszerben, ugyanis ha túl sok szemét gyűlik össze benne, akkor eltömődhet. Ezáltal kifolyik a víz a járdára, végigfolyik a falon, ami hosszú távon még a ház homlokzatában is kárt tehet.

Milyen gyakran kell kitisztítani az ereszt?

Annak érdekében, hogy megelőzzük az eltömődést, évente kétszer ajánlott kitakarítani az ereszt: egyszer tavasszal, és egyszer ősszel.

Az eresz takarításának menete

Az eresz tisztításához szükségünk lesz egy jó létrára, illetve stabil talajra, hiszen fontos, hogy a létra biztosan álljon. Ha fűre tesszük a létrát, és biztosra akarunk menni, akkor szereljünk a végére leszúróhegyeket. Természetesen a létra magassága is fontos, hiszen legalább 1 méterrel kell magasabbra érnie az eresznél.

Ha jól beállítottuk a létrát, akkor szükségünk lesz még egy vödörre és egy spaklira, amivel ki tudjuk szedni a szemét nagyját. Arra kell figyelnünk, hogy a leveleket és a többi szemetet mozgassuk el az ejtőcsőtől, nehogy a takarítás során okozzanak dugulást. A vödröt tartsuk az ereszhez, és abba lapátoljunk bele mindent. Ha a nagyját eltávolítottuk, akkor jöhet az aprólékosabb munka. Ehhez szükségünk lesz egy kézi seprűre, amivel a maradék koszt össze tudjuk söpörni, és bele tudjuk szedni a vödörbe.

Így előzheted meg az eresz eldugulását

Annak érdekében, hogy ne tudjanak a levelek belehullani az ereszbe, szerezzünk be egy lombfogórácsot vagy egy lombfogó kosarat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.