Forrás: Getty

Elszíneződött gyűrűk és nyakláncok? Így varázsold újra ragyogóvá elkopott ékszereidet

Milyen gyakran tisztítsuk az ékszereket?

Az ékszerek tisztításának gyakorisága függ a fém típusától, az ékszer tárolásának módjától, és attól, hogy milyen gyakran viseljük azokat. Például az ezüst kifejezetten könnyen mattul, de természetesen mindennapos használat mellett az összes fém, még a gyémánt is képes elkopni.

  • Minden nap viselt ékszerek: A minden nap viselt ékszereket általában két-három havonta kell tisztítani, már csak higiéniai okokból is. A gyűrűk és karkötők rengeteg koszos felülettel érintkeznek viselés közben, ezért ezeket nem árt akár havonta alapos tisztításnak alávetni. A nyakláncokat viszont elegendő lehet minden második hónapban letakarítani.
  • Alkalmi ékszerek: A különleges, alkalmi ékszereket érdemes minden használat után letisztítani, és így eltenni a következő eseményig.

Hogyan tisztítsd az ékszereket?

Fontos, hogy tudd, milyen fémből készült az adott ékszer, mivel máshogy kell tisztítani az ezüst, az arany és a réz darabokat.

  • Réz vagy bronz: Egy kis tálban keverj össze egy evőkanál desztillált fehér ecetet vagy citromlevet két evőkanál szódabikarbónával. Ne lepődj meg, a reakció minden esetben pezsgéssel jár. Miután abbamaradt a pezsgés, kend a pasztát az ékszerre. Hagyd 20-30 percig állni, ezután töröld le a keveréket, és szárítsd meg az ékszert. (Megjegyzés: ezt a módszert bizsunál is alkalmazhatjuk.)
  • Ezüst: Fogj egy üvegtálat, tegyél az aljára alufóliát, majd fektesd rá a tisztítandó ékszeredet. Szórj két teáskanálnyi száraz szódabikarbónát az ékszerre, majd lassan, óvatosan önts rá forró vizet. Hagyd 20 percig állni, végül egy száraz ronggyal töröld tisztára.
  • Arany: Önts meleg vizet egy üvegtálba, amely elég nagy ahhoz, hogy az aranydarabot befogadja. Adj hozzá néhány csepp mosogatószert, majd helyezd bele az ékszert. Hagyd állni benne 20 percig, majd az ujjaddal vagy egy nagyon-nagyon finom szálú kefével dörzsöld át, végül töröld az ékszert szárazra.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.