Forrás: Getty

Baldachin házilag – Így tudod otthon elkészíteni ezt a szuper elegáns dekorációt

Hogyan tudjuk felhasználni a baldachint? 

A baldachint a „hercegnős” kislányszobákon kívül több helyen is felhasználhatjuk. Általában az ágy felett van a helye, de felszerelhetjük a gyerekszobába a játszósarok fölé vagy akár a kiságyra is. Az erkélyen és a teraszon is hasznunkra válhat, hiszen ha baldachint teszünk a kiülő fölé, akkor védve vagyunk a bogaraktól és rovaroktól. A kedvenc olvasó sarkunkat is feldobhatjuk baldachinnal, hiszen így könnyebb lesz elmélyedni kedvenc könyvünkben. Megtetszett valamelyik ötlet? Akkor megmutatjuk hogyan készül a baldachin házilag. 

Baldachin házilag – Így tudod otthon elkészíteni ezt a szuper elegáns dekorációt
Forrás: Getty

Baldachin házilag

1. lépés: A tartószerkezet kitalálása

A baldachint többféle formában is felszerelhetjük: lehet szögletes, kör alapú, vagy csak két oldalra felfuttatott, függönyszerű dísz is. Nézzünk inspirációkat az Instagramon vagy a Pinteresten, ezek alapján döntsük el, melyik megoldás illik leginkább az általunk kiválasztott helyre. Kör, illetve négyzet alapú baldachin szerkezetet készen is lehet kapni lakberendezési üzletekben, a függönyös megoldáshoz pedig sima függönykarnist is használhatunk. Ha pedig magad készítenéd el a vázat is, szükséged lesz egy fémkarikára, amit zsineg vagy drót segítségével ráerősítesz egy nagy csavarra, amit aztán a plafonba kell fúrnod.

2. lépés: Az anyag kiválasztása

Az anyag kiválasztásához át kell gondolnod, hogy milyen funkciója lesz a baldachinnak. Például ágy fölé nem ajánlott vastag anyagot választani, mert bemelegíti az alvóhelyet. A bogárvédő baldachinhoz függönyszerű textil passzol, ami kellően apró lyukú a bogarak távol tartásához, de ki lehet rajta látni. Ha pedig egy kislány szobába készül a baldachin, akkor a tüllt se felejtsük el, hiszen csodaszép habos-babos végeredményt lehet vele elérni. 

3. lépés: A baldachin elkészítése

Az elkészítés is attól függ, hogy milyen stílusú baldachin a végső cél. Az egyszerűbb baldachinokat elég a tetejükön összevarrni, hogy picit „ráncosabb” legyen a végeredmény. 

A hercegnős baldachin már más tészta: tüllből készítenünk kell fodrokat, illetve masnikat rá. A fodrokat viszonylag egyszerű elkészíteni, csak össze kell hajtogatni az anyagot, az egymásra hajtott lapok közepén pedig átbújtatni a cérnát. Ha ezzel megvagyunk, húzzuk feszesre a cérnát, és el is készültünk a fodrokkal. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.