Forrás: Getty

Az igazán tiszta padló kulcsa: a mindig tiszta felmosórongy

Mindenki tudja, hogy az igazán tiszta padló titka a porszívózás és felmosás kombinációjában rejlik. De míg a porszívók fejét bőven elég csak akkor tisztítani, ha romló teljesítményt tapasztalunk, a felmosókat jóval sűrűbben kell. De hogyan lesz tiszta, baktériummentes és higiénikus a felmosórongy? Cikkünkből kiderül.

Milyen gyakran kell alaposan tisztítani a felmosó fejét?

Ha nagyon szigorúan nézzük, akkor minden használat után alaposan ki kell öblíteni a felmosó fejét. Bár valójában lehetünk engedékenyebbek magunkkal, és normál esetben elegendő csak két-három alkalmanként sort keríteni erre. Persze ez alól kivételt képez, ha kilöttyent italt, esetleg kisállat vagy kisgyerek okozta balesetet takarítottunk vele. Utóbbi esetben a használat után azonnal fertőtleníteni kell a felmosót.

Hogyan tisztítsuk meg a felmosófejet?

Többféle módszert is be lehet vetni annak érdekében, hogy tiszta legyen a felmosófej. Sőt, természetes megoldások is vannak. Lássuk, melyekre esküsznek a profik:

  • Mosógép: A felmosófej tulajdonképpen egy anyagdarab, így miért ne moshatnánk a gépben? Ez többnyire azokra a modernebb felmosókra igaz, amelyek téglalap alakú fejjel rendelkeznek, és oda feszítjük ki rá az mikroszálas anyagot. A hagyományos, „borzas” fejű felmosók tetején ugyanis van egy műanyagdarab, ami miatt azokat nem szabad mosógépbe tenni.
  • Kézi mosás: A legegyszerűbb a mosdókagylóban, a kádban vagy a tusolóban is kimoshatjuk kézzel a felmosófejet. Mossuk ki belőle az összes tisztítószert, amit a felmosáshoz használtunk. Ezután öntsünk rá univerzális tisztítószert és fertőtlenítőt, és alaposan dörzsöljük bele a szálakba. Hagyjuk körülbelül egy percig hatni. Ezután addig dörzsöljük a felmosót folyó víz alatt, amíg tiszta víz nem folyik ki belőle.
  • Természetes megoldás: A felmosó kellemetlen szagát szódabikarbóna segítségével tudjuk eltüntetni, amit elég rászórni a megszáradt felületre, hagyni pár órát állni, végül vízzel lemosni. A fertőtlenítéshez szükségünk lesz egy vödörre, amibe egyharmad ecetet és kétharmad vizet töltünk, és ebben hagyjuk ázni a felmosót. 30-40 perc múlva folyó víz alatt öblítsük ki, és kész is vagyunk.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.