Ajtófestés tippek – Hogyan kell helyesen festeni a nyílászárót?

Ajtófestés tippek – Hogyan kell helyesen festeni a nyílászárót?

Az ajtó nagyban meghatározza a szoba hangulatát és kinézetét, így egy nem oda illő ajtóval könnyen meg lehet törni az amúgy gondosan megtervezett dizájnt. Az ajtók cseréje drága, így ha csak a színnel van a gond, akkor ezek az ajtófestés tippek hasznosak lehetnek a lakásfelújításnál.

Ötletládához ad!

Miért hasznosak az ajtófestés tippek?

Ahhoz, hogy ne rontsuk el a festést, mindig jól jön pár tanács. Az ajtók esetében kicsit máshogy kell elképzelni a festést, mintha csak a falakat szeretnénk egy új színre kenni, így az ajtófestés tippek jól jöhetnek még a legrutinosabb lakásfelújítónak is.

Első és legfontosabb lépés: az ajtó leszerelése

Első lépésként mindig érdemes leszerelni az ajtót a helyéről, így sokkal könnyebb vele dolgozni. Távolítsuk el róla az összes olyan dolgot, amit nem szeretnénk festeni, például a kilincset, a zárat és a felfogatáshoz szükséges elemeket is. Ezzel a módszerrel minden kis résbe könnyen oda lehet férni, így biztosan egyenletes lesz majd a festés. Ha az egyik oldallal készen vagyunk, csak át kell fektetni a másik oldalára, majd folytatódhat a festés.

A festés megalapozása

Mint minden festésnél, az ajtóknál is van pár lépés azelőtt, hogy a végleges színt vinnénk fel a darabra. A régi festéket távolítsuk el csiszolópapír segítségével, majd portalanítsuk az egész felületet. Ha a régi szín viszonylag erős, akkor használhatunk alapozófestéket is, de ha csak egy fehér vagy természetes színű ajtólapról van szó, akkor ez a lépés el is hagyható.

Ajtófestés tippek – Hogyan kell helyesen festeni a nyílászárót?
Forrás: Getty

A festés és annak lezárása

Ha kész vagyunk minden előkészülettel, az alapozó festék is megszáradt, akkor rá lehet térni a munka legfontosabb részére. Az ajtók festéséhez sokféle festéket lehet választani, így ilyenkor szinte csak a fantáziánk szabhat határt. A festéket legjobb egy hengerrel felvinni, mert azzal a legkönnyebb egyenletesen festeni. Ha mégis az ecsetre esik a választásunk, akkor kevés festékkel dolgozzunk, amit jól oszlassunk el, így nem folyik meg. Ha a szín kész, akkor jöhet egy kis lakk, amivel ellenállóvá lehet tenni az ajtót, ami így sokáig szép marad.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin