Forrás: Getty

Ajtófestés tippek – Hogyan kell helyesen festeni a nyílászárót?

Miért hasznosak az ajtófestés tippek?

Ahhoz, hogy ne rontsuk el a festést, mindig jól jön pár tanács. Az ajtók esetében kicsit máshogy kell elképzelni a festést, mintha csak a falakat szeretnénk egy új színre kenni, így az ajtófestés tippek jól jöhetnek még a legrutinosabb lakásfelújítónak is.

Első és legfontosabb lépés: az ajtó leszerelése

Első lépésként mindig érdemes leszerelni az ajtót a helyéről, így sokkal könnyebb vele dolgozni. Távolítsuk el róla az összes olyan dolgot, amit nem szeretnénk festeni, például a kilincset, a zárat és a felfogatáshoz szükséges elemeket is. Ezzel a módszerrel minden kis résbe könnyen oda lehet férni, így biztosan egyenletes lesz majd a festés. Ha az egyik oldallal készen vagyunk, csak át kell fektetni a másik oldalára, majd folytatódhat a festés.

A festés megalapozása

Mint minden festésnél, az ajtóknál is van pár lépés azelőtt, hogy a végleges színt vinnénk fel a darabra. A régi festéket távolítsuk el csiszolópapír segítségével, majd portalanítsuk az egész felületet. Ha a régi szín viszonylag erős, akkor használhatunk alapozófestéket is, de ha csak egy fehér vagy természetes színű ajtólapról van szó, akkor ez a lépés el is hagyható.

Ajtófestés tippek – Hogyan kell helyesen festeni a nyílászárót?
Forrás: Getty

A festés és annak lezárása

Ha kész vagyunk minden előkészülettel, az alapozó festék is megszáradt, akkor rá lehet térni a munka legfontosabb részére. Az ajtók festéséhez sokféle festéket lehet választani, így ilyenkor szinte csak a fantáziánk szabhat határt. A festéket legjobb egy hengerrel felvinni, mert azzal a legkönnyebb egyenletesen festeni. Ha mégis az ecsetre esik a választásunk, akkor kevés festékkel dolgozzunk, amit jól oszlassunk el, így nem folyik meg. Ha a szín kész, akkor jöhet egy kis lakk, amivel ellenállóvá lehet tenni az ajtót, ami így sokáig szép marad.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.