Forrás: Getty

A padlásszigetelés módjai és érvei – Megéri? Miért jó? Milyen opciók vannak?

Miért éri meg szigetelni a padlást?

  • Alacsonyabb rezsi számlák: Ha megfelelően leszigeteljük a padlást, akkor egy idő után kellemes változást vehetünk észre a rezsi számlákon. A szigetelésnek köszönhetően jobban megtartja a hőt a ház, ezért kevesebbet kell majd menni a fűtő- vagy hűtőberendezésnek.
  • Strapabíróbb házszerkezet: A padlás szigetelése abban is segít, hogy hosszabb ideig legyen jó állapotban a ház. A szigetelés például a vizesedést is kiválóan kezeli, ezért jó pár évvel meghosszabbíthatjuk vele a ház élettartamát.
  • Jobb levegőminőség: A padlás szigetelése jobb levegőminőséget eredményez a lakótérben. A szigeteléssel egy csomó port vagy penészedést kivédhetünk, ezért egészségügyi szempontból is jó befektetés.  
  • Tisztább tárolórész: Ha leszigeteljük a padlást, sokkal tisztább tárolórészt kaphatunk. A szigetelésnek köszönhetően védettebb a padlás (például a bogaraktól), így akár értékesebb dolgokat is tárolhatunk a padláson.
  • Könnyebb beépítés: A leszigetelt padlást később sokkal kisebb beruházásból be lehet építeni gyerekszobának vagy dolgozószobának.  

Milyen módszerek léteznek a padlás szigetelésére?

A padlásszigetelés természetesen akkor lesz teljes és tökéletes, ha szakemberek segítségét vesszük igénybe hozzá. Azonban tűzoltó jelleggel mi magunk is tehetünk azért, hogy a lakásban tartsuk a meleget. Mert itt különösen igaz: sok kicsi sokra megy.

Hungarocell: Ha csak a rezsin szeretnénk spórolni, akár mi magunk is leszigetelhetjük a padlást hungarocell lapokkal. A hőszigetelésben biztosan segítenek, azonban a beázások és vizesedések kezelésére nem alkalmas.

Buborékfólia: Minimális szigetelést jelent, azonban olcsó és egyszerű padlásszigetelési mód a buborékfólia. Ezt elsősorban kiegészítésként szokták ajánlani, például a szigetelt padlás ablakaira helyezhetjük fel plusz rétegnek.

Purhab: A purhabbal való szigetelést szintén felvehetjük a DIY listánkra, hiszen a purhab pisztoly segítségével könnyű irányítani az anyagot. Fújjuk a szigetelőanyagot a nyílászárókhoz, és jóval effektívebben fogja megtartani a padlás a hőt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.