Forrás: Getty

A legjobb szőnyegpraktikák egy helyen

1. Folteltávolítás vasalóval

Amikor már mindent bevetettünk, de még mindig foltos maradt a szőnyeg, akkor forduljunk a vasalós trükkhöz. Először alaposan porszívózzuk fel a folt területét, majd fújjuk be víz és ecet keverékével, melynek aránya 3:1-hez legyen. Hagyjuk állni a keveréket a szőnyegen 5 percig, ezután terítsünk a vizes részre egy száraz rongyot. Végül menjünk át a területen forró vasalóval, így a rongyra transzformáljuk a foltot.

2. Műanyag ablaklehúzó a kisállatszőr eltávolításához

A műanyag ablaklehúzó nem csak a makulátlan ablakok és tükrök elérésében lehet segítségünkre, de az évek alatt a szőnyegbe tapadt kisállatszőrt is hatékonyan eltávolíthatjuk vele. A műanyag felület hatásosan összegyűjti a szőrt, így kis kupacokba csomózva könnyedén megszabadulhatunk tőle. Nincs többé kutyaszőrös zokni!

3. Szösztelenítő/szőrtelenítő henger

A gazdik eszköztárában kötelező darab, azonban a nem kisállatos lakásokban is bőven akad belőle. Nem csak a ruhánkról tudjuk eltűntetni vele az odatapadt makacs szöszöket és hajszálakat, de a szőnyegről is zseniálisan távolít el minden koszt. Hetente érdemes végigmenni a szőnyegen egy ilyen hengerrel, ezzel kiegészítve a porszívó munkáját.

4. Szagtalanítás szódabikarbónával

Kisállat „balesetek” után pláne hasznos, de ezek nélkül az évek alatt is szagosodhat szőnyegünk. Pofonegyszerű módon tüntethetjük el a kellemetlen szagokat, ha beszórjuk a szőnyeget szódabikarbónával, hagyjuk egész éjjel állni, majd reggel felporszívózzuk a port.

5. Izopropil/rubbing alkohol a körömlakkra

Nem kell kidobni a szőnyeget, ha a körömlakk áldozatául esett. Izopropil vagy más néven rubbing alkohollal ugyanis fel tudjuk oldani a lakkot, majd egyszerű folteltávolító módszerrel eltüntethetjük a színes pacát.

6. Jégkockával a bútornyomok ellen

Ha huzamosabb ideig bútor állt a szőnyegen, igencsak meglátszik rajta azok nyoma. Csúnya, lenyomott terület lesz, ami porszívózás hatására sem akar felpuhulni. Ezekre vethetjük be a jégkocka trükköt: pár darab jégkockát tegyünk a problémás részre, hagyjuk őket kiolvadni, majd a vizes szőnyegszálakat az ujjunk segítségével borzoljuk fel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.