Forrás: Getty

A fehér WC titka – Ezek a szerek még a legmakacsabb foltokat is eltávolítják

A WC barnás-sárgás lerakódásait húgykőnek nevezik, aminek kialakulásáért a kemény víz és a vizelet keveredése okolható. Mivel ezek a lerakódások nem csupán rondák, de baktériumok és kórokozók tökéletes táptalaja is, ajánlott minél előbb megszabadulni tőlük. Ráadásul rendkívül kellemetlen szagot okoznak. Az alábbiakban bemutatunk 5 szuper praktikát, melyek pikk-pakk eltüntetik a húgykövet.

#1 – Ecet

Az ecet egy rendkívül kedvelt szer, amit többek között fertőtlenítő és antibakteriális hatásának köszönhet. Mindemellett még a vízkövet is képes feloldani, így tökéletes ellenszere a húgykőnek. Lefekvés előtt öntsünk egy fél üveg ecetet a WC-kagylóba, egy éjszakán át hagyjuk hatni, majd a következő reggel öblítsük le, és a megszokott módon takarítsuk ki a WC-t.

#2 – Citromsav

Az ecethez hasonlóan a citromsav is tökéletesen megfelel a húgykő eltüntetésére. Este öntsünk némi citromsavat az érintett területre, várjunk egy éjszakát, majd másnap reggel a WC-kefe segítségével dörzsöljük le a húgykövet.

Tipp: A szódabikarbóna és citromsav keveréke is jó választás. Ehhez 1:3 arányban keverjük össze a két hozzávalót, amit kenjünk szét a WC-kagylóban. Várjuk meg, míg elkezd habzani, ezt követően pedig a takarítsuk ki a WC-kagylót a WC-kefével. Ezután már csak le kell öblíteni, és már készen is vagyunk.

#3 – Műfogsortisztító

Ez a trükk elsőre furcsának tűnhet, ennek ellenére ez is rendkívül hatékony. Este tegyünk 2 tablettát a WC-be, hagyjuk benne éjszaka, reggel pedig öblítsük le a WC-t. Ezután még takarítsuk át a WC-kagylót a kefével, és már végeztünk is.

#4 – Kóla és sütőpor

Ehhez a trükkhöz szórjunk 2-3 csomag sütőport az érintett területre, majd öntsünk rá 250 ml kólát. Pár óra elteltével öblítsük le a WC-t, ami ismét patyolattiszta lesz.

#5 – Mosogatógép tabletta

A mosogatógép tabletták nem csak az edényeket és evőeszközöket varázsolják tisztává, hanem a WC-kagylót is. Este dobjunk 2 tablettát a WC-be, majd az éjszaka során hagyjuk hatni. Másnap reggel öblítsük le, és a WC-kefével dörzsöljük le a maradék lerakódást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.