Forrás: Getty

A 4 leggyakoribb hiba a szobanövények öntözése kapcsán

1. Nem jól választottál virágföldet

Ez a cserepes és a kerti virágok tekintetében igaz. Az általános virágföld csak az igénytelen, egynyári növények számára kielégítő, az évelőket vagy örökzöldeket nem lehet ennyivel letudni. Fontos, hogy a növény igényeinek megfelelően válaszd ki, hogy kell-e bele tőzeg vagy más talajjavító, és néha nem úszhatod meg azt sem, hogy adalékot – például homokot vagy agyagot – keverj hozzá. Ezek mind nagymértékben befolyásolják a talaj vízmegtartó képességét, ezért kulcsfontosságúak a jól működő öntözési rutin kialakításában.

2. Nem számolsz a cserepek vízmegtartó képességével

Ez persze csak cserepes növények esetében igaz, viszont mind a kint, mind a bent tartott virágok esetében érdemes észben tartani. A terrakotta edények és a kókuszrostos függőkosarak hírhedtek arról, hogy gyorsan kiszáradnak. A fémtartályok pedig nagyban megnövelhetik a talaj hőmérsékletét, ami szintén gyorsan kiszárítja a talajt, ezáltal gyakoribb öntözés szükséges.

3. Nem tartod magad a reggeli öntözéshez

A legtöbb szakértő tartja magát ahhoz, hogy a kinti cserepes és kerti növényeket reggel a legjobb öntözni. Ennek oka, hogy a reggeli órákban kisebb a szél és gyengébb a napsütés, azaz locsolás után van ideje a földnek magába szívni a vizet anélkül, hogy az elpárologna. Ezt követően pedig egy egész napja van, hogy a hűvös éjszaka előtt megszáradjon, így a poshadás is elkerülhető.

4. Nem jó vizet használsz a locsoláshoz

Sajnos hazánkban rengeteg helyen probléma a túl kemény víz, ami a növények levelén kicsapódva fehér foltokat hagy. Permetezésre semmiképp sem alkalmas a csapvíz, locsolásra is csak mértékkel. A legjobb erre az esővíz, ami tartalmaz természetes ásványi anyagokat. A benti növények locsolására is használhatsz esővizet, azonban fontos, hogy a locsolás előtt vidd be a kint összegyűjtött esővizet pár órára a házba, hiszen így szobahőmérsékletre tud melegedni, és nem éri sokként a hőkülönbség a növényeidet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.