A 4 leggyakoribb hiba a szobanövények öntözése kapcsán

A 4 leggyakoribb hiba a szobanövények öntözése kapcsán

Legyen szó bármilyen növényről, helyes öntözési rutin nélkül nem fogunk fejlődést tapasztalni, csupán fonnyadt szárakat vagy sárga leveleket. Frusztráló lehet, ha lelkesen locsolsz, mégsem olyan szépek a cserepesek, mint szeretnéd. Könnyen lehet, hogy Te is elköveted az alábbi 4 gyakori hiba egyikét.

Ötletládához ad!

1. Nem jól választottál virágföldet

Ez a cserepes és a kerti virágok tekintetében igaz. Az általános virágföld csak az igénytelen, egynyári növények számára kielégítő, az évelőket vagy örökzöldeket nem lehet ennyivel letudni. Fontos, hogy a növény igényeinek megfelelően válaszd ki, hogy kell-e bele tőzeg vagy más talajjavító, és néha nem úszhatod meg azt sem, hogy adalékot – például homokot vagy agyagot – keverj hozzá. Ezek mind nagymértékben befolyásolják a talaj vízmegtartó képességét, ezért kulcsfontosságúak a jól működő öntözési rutin kialakításában.

2. Nem számolsz a cserepek vízmegtartó képességével

Ez persze csak cserepes növények esetében igaz, viszont mind a kint, mind a bent tartott virágok esetében érdemes észben tartani. A terrakotta edények és a kókuszrostos függőkosarak hírhedtek arról, hogy gyorsan kiszáradnak. A fémtartályok pedig nagyban megnövelhetik a talaj hőmérsékletét, ami szintén gyorsan kiszárítja a talajt, ezáltal gyakoribb öntözés szükséges.

3. Nem tartod magad a reggeli öntözéshez

A legtöbb szakértő tartja magát ahhoz, hogy a kinti cserepes és kerti növényeket reggel a legjobb öntözni. Ennek oka, hogy a reggeli órákban kisebb a szél és gyengébb a napsütés, azaz locsolás után van ideje a földnek magába szívni a vizet anélkül, hogy az elpárologna. Ezt követően pedig egy egész napja van, hogy a hűvös éjszaka előtt megszáradjon, így a poshadás is elkerülhető.

4. Nem jó vizet használsz a locsoláshoz

Sajnos hazánkban rengeteg helyen probléma a túl kemény víz, ami a növények levelén kicsapódva fehér foltokat hagy. Permetezésre semmiképp sem alkalmas a csapvíz, locsolásra is csak mértékkel. A legjobb erre az esővíz, ami tartalmaz természetes ásványi anyagokat. A benti növények locsolására is használhatsz esővizet, azonban fontos, hogy a locsolás előtt vidd be a kint összegyűjtött esővizet pár órára a házba, hiszen így szobahőmérsékletre tud melegedni, és nem éri sokként a hőkülönbség a növényeidet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin