Forrás: Getty

7 tipp, hogy alacsonyabb legyen az áramszámlád

1. Fényerőszabályzós kapcsoló

Minek használnánk teljes erővel a lámpákat, ha egyszer nincs rá szükség? Az esti tévénézéshez teljesen felesleges a nagy fényáradat, fényerőszabályozó kapcsoló segítségével csak annyi energiát használjunk, amennyire ténylegesen szükségünk van. Sőt, a félhomály segít kikapcsolódni és könnyebben elaludni.

2. Ne használj szárítógépet

Néha nagyon is indokolt és szükséges, hogy szárítógépbe dobjuk a frissen mosott ruhákat. Azonban teljesen felesleges minden mosás után használni a gépet, pláne a jó időben. Ha van rá lehetőségünk, inkább teregessünk az erkélyre, az udvarra, vagy egy ritkán használt szobába.

3. Árnyékolók

A nagy hőségben érthető, hogy mindenki a klímához fordul segítségért. A használati idejét és intenzitását azonban csökkenthetjük, ha otthonunkban jó árnyékolórendszert alakítunk ki.

4. LED izzók

LED izzók már mindenhol kaphatók, abszolút megfizethetők és rendkívül takarékosak. Sokkal szebb a fényük is, mint a hagyományos izzóknak. Ráadásul 90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, ezért a bolygónak is jót teszünk a használatukkal.

5. Mosogatógép hőjének kikapcsolása

A mosogatógép rengeteg energiát fogyaszt, ám nem a mosogatással. A nagy energiafogyasztó funkció a szárítás. Ha a gépen van ilyen opció, kapcsoljuk ki, és szimplán nyissuk ki az ajtaját, hogy megszáradjanak az edények.

7 tipp, hogy alacsonyabb legyen az áramszámlád
Forrás: Getty

6. Energiatakarékos háztartási gépek

Ha itt az ideje az egyik háztartási gépedet lecserélni, mindenképp energiatakarékos modell mellett tedd le a voksod. A „C” jelölésnél jobb, azaz a „B”, „A” vagy az „A+” energetikai besorolású készülékek már kifejezetten energiatakarékos megoldást jelentenek.

7. „Hideg vizes” mosás

A mosógéped energiafogyasztása 90%-ban a víz melegítésére megy el. Ez azonban a hétköznapokban egészen felesleges, hiszen alacsonyabb hőfokokon is ugyanolyan hatékonyan távolítja el a mindennapi szennyeződéseket a gép.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.