6 hiba, amit sose kövess el a mosás közben, különben a ruháid és mosógéped bánják

6 hiba, amit sose kövess el a mosás közben, különben a ruháid és mosógéped bánják

A mosás teljesen átlagos, hétköznapi feladat, a mosógép kezelését pedig már gyerekfejjel megtanuljuk. Van azonban néhány rossz szokás, ami hosszú távon káros lehet a ruhákra vagy a mosógépre nézve. Ezeket szedtük össze neked.

Ötletládához ad!

1. Nem vesszük figyelembe a címkéket

Hiába az egyre modernebb, okos mosógépek, a csúcsmodellek (még) nem képesek elolvasni a ruhák címkéit, és beállítani az azoknak megfelelő fokozatot. Mielőtt kimosnánk az új ruháink, mindig ellenőrizzük a mosási javaslatot, különben jelentősen megrövidítjük a ruhadarabok élettartamát.

2. Nem jól használjuk a programokat

Nagyon gyakori hiba, hogy valaki egyetlen bevált programot használ minden mosásnál. Pedig teljesen másik fokozat és beállítás kell az ágyneműhöz, a függönyhöz, a pamutruhához vagy éppen a fehérneműkhöz. Ha szükséges, kis post-it cetlikkel jegyezzük fel az egyes programok mellé, hogy melyik minek a mosásához ajánlott.

3. Túlpakoljuk a gépet

Minden mosógépnek van egy maximális teherbírása, ezt kilogrammban szokták megadni. Ha pl. 6 kg-os a mosógép töltetsúlya, akkor 6 kilónyi ruhát pakolhatunk bele. Ezt lehet száraz vagy nedves állapotban is érteni, ezt a gyártó határozza meg, ám többnyire a száraz ruhák súlyát szokták megadni. Sose lépjük túl a meghatározott mértéket, mert azzal nem teszünk jót a gépnek.

4. Túl sok mosóport vagy öblítőt használsz

Szívesen adagoljuk bőségesen a mosóport és az öblítőt, hogy minél illatosabb ruhákat kapjunk vissza. Azonban ezzel többet ártunk, mint hinnénk, hiszen a túl sok mosószer dugulást és lerakódást okozhat a mosógépben. Ráadásul nem is egészséges, ha túl sok tisztítószer kerül a ruhánkra, hiszen a bőrünk közvetlenül érintkezik vele.

5. Hagyjuk állni a vizes ruhákat

Mindannyiunkkal megesik, hogy elfelejtünk azonnal kiteregetni. Ha azonban órákig állnak a vizes ruhák, nem csak kellemetlen szaguk lesz, de a gépnek sem tesz jót. Sőt, mosás után hagyjuk is nyitva a mosógép ajtaját, hogy a gép belseje megszáradhasson, máskülönben hamar felüti a fejét a penész.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin