Forrás: Getty

6 hiba, amit sose kövess el a mosás közben, különben a ruháid és mosógéped bánják

1. Nem vesszük figyelembe a címkéket

Hiába az egyre modernebb, okos mosógépek, a csúcsmodellek (még) nem képesek elolvasni a ruhák címkéit, és beállítani az azoknak megfelelő fokozatot. Mielőtt kimosnánk az új ruháink, mindig ellenőrizzük a mosási javaslatot, különben jelentősen megrövidítjük a ruhadarabok élettartamát.

2. Nem jól használjuk a programokat

Nagyon gyakori hiba, hogy valaki egyetlen bevált programot használ minden mosásnál. Pedig teljesen másik fokozat és beállítás kell az ágyneműhöz, a függönyhöz, a pamutruhához vagy éppen a fehérneműkhöz. Ha szükséges, kis post-it cetlikkel jegyezzük fel az egyes programok mellé, hogy melyik minek a mosásához ajánlott.

3. Túlpakoljuk a gépet

Minden mosógépnek van egy maximális teherbírása, ezt kilogrammban szokták megadni. Ha pl. 6 kg-os a mosógép töltetsúlya, akkor 6 kilónyi ruhát pakolhatunk bele. Ezt lehet száraz vagy nedves állapotban is érteni, ezt a gyártó határozza meg, ám többnyire a száraz ruhák súlyát szokták megadni. Sose lépjük túl a meghatározott mértéket, mert azzal nem teszünk jót a gépnek.

4. Túl sok mosóport vagy öblítőt használsz

Szívesen adagoljuk bőségesen a mosóport és az öblítőt, hogy minél illatosabb ruhákat kapjunk vissza. Azonban ezzel többet ártunk, mint hinnénk, hiszen a túl sok mosószer dugulást és lerakódást okozhat a mosógépben. Ráadásul nem is egészséges, ha túl sok tisztítószer kerül a ruhánkra, hiszen a bőrünk közvetlenül érintkezik vele.

5. Hagyjuk állni a vizes ruhákat

Mindannyiunkkal megesik, hogy elfelejtünk azonnal kiteregetni. Ha azonban órákig állnak a vizes ruhák, nem csak kellemetlen szaguk lesz, de a gépnek sem tesz jót. Sőt, mosás után hagyjuk is nyitva a mosógép ajtaját, hogy a gép belseje megszáradhasson, máskülönben hamar felüti a fejét a penész.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.