Forrás: Getty

5 szakértői tipp, hogy betartsd a lakásfelújítás költségtervét

1. Kérj több árajánlatot!

Először is egy reális költségtervre van szükség ahhoz, hogy tartani tudd. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csupán egyetlen kivitelezőtől kérnek árajánlatot, így váratlanul éri őket, ha közben bármilyen változás történik. A többféle részletes árajánlat viszont gondoskodik róla, hogy életszerűen, több szemszögből is lásd a felmerülő anyag- és munkaköltségeket, és úgy számolhass, hogy felkészülj vele minden eshetőségre.

2. Határozd meg előre, mire szánsz többet!

Nemcsak az a fontos, hogy előre tudd, összesen mennyit szeretnél költeni, hanem az is, hogy tisztában legyél vele, hogy ennek az összköltségnek mire megy majd el a legnagyobb része. Az igazán alapos költségterv úgy fest, hogy az alaprajzon látható minden elemhez hozzárendeli a vállalható legmagasabb árat. Így elkerülheted, hogy irracionálisan sokat költs apróságokra – hiszen eleve tisztában leszel a rájuk fordítható összeggel.

5 szakértői tipp, hogy betartsd a lakásfelújítás költségtervét
Forrás: Getty

3. Tudd, hogy a felújítás melyik szakaszára mennyit költhetsz!

Egy komoly, több szakaszból álló lakásfelújításnál érdemes elkülöníteni az egyes fázisokra fordítható költségkereteket. Ez a gyakorlatban úgy fest, hogy leírod, mely időintervallumokban mennyit költhetsz. Így kiküszöbölheted a másik gyakori hibát: azt, hogy már a felújítás elején elfogyjon a teljes munkálatokra szánt összeg.

4. Beszélj őszintén a lakberendezővel!

A lakberendezők mindig találkoznak olyan ügyfelekkel, akiknek irreális elvárásaik vannak a költségek és a célok tekintetében. Minél őszintébben tudsz beszélni a szakemberrel, annál jobb, ezáltal jó előre fény derül majd az egyes költségelemekre. Az a legideálisabb, ha mindennek az árával tisztában vagy: a falfestékekétől kezdve a díszpárnákéig.

5. Ne költs sokat trendi dolgokra!

Egy-egy lakberendezési trend tényleg nagy hatással lehet az emberre. Mégsem érdemes nagyobb összeget szánnod olyasmire, ami pusztán azért tetszik, mert divatos. Ennél jóval fontosabb a forma és a funkció egyensúlya.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.