Miért jó, ha minimalista stílust választasz kisgyermek mellé?

Miért jó, ha minimalista stílust választasz kisgyermek mellé?

Minimalizmus és a kisgyerekek – első olvasásra paradoxonnak tűnhet, pedig nagyon is működhet a kombináció. Sőt, számos előnnyel is rendelkezik – cikkünkből kiderül, hogy mik is ezek.

Ötletládához ad!

Miért jó, ha a minimalista lakberendezés mellett teszed le a voksod kisgyermekes szülőként?

A minimalista otthonnak számos előnye van akkor is, ha nincs gyerekünk. Kisgyerekes családok számára azonban tényleg rengeteget segíthet, ha a minimalista irányvonal szabályait követik.

  • Rend: A minimalizmus lényege, hogy csak a szükséges tárgyakat tartjuk meg, azokat, amelyeket minden nap használunk (kivéve persze a szezonális darabokat). Ha betartjuk ezt az elvet, akkor sokkal könnyebb lesz rendet tartani, hiszen kevesebb dolgot kell elpakolnunk a nap végén.
  • Időspórolás: Ha rend van, és mindig mindent a helyén tárolunk, akkor az óvodába indulós, kapkodós reggelek is egyszerűbbek lesznek, hiszen bármit könnyebben megtalálunk.
  • Pozitív hatás a mentális egészségre: Az egyszerű, minimalista berendezést a gyermekeknek is könnyebb lesz kezelni, akár saját maguk után is el tudnak pakolni. Továbbá azt a szempontot is fontos kiemelni, hogy a minimalista környezetben az emberek nyugodtabbak, ez pedig pozitívan hat a gyerekek lelki egyensúlyára is.
  • Biztonságérzet: Bizonyított tény, hogy a minimalista, egyszerű környezet biztonságérzetet ad a gyerekeknek.
Miért jó, ha minimalista stílust választasz kisgyermek mellé?
Forrás: Getty

Így alakítsd ki a minimalista, gyerekbarát otthont

  • Nyitott tárolók: A nyitott tárolókba sokkal egyszerűbb elpakolni, ezért hamarabb rávesszük magunkat a rendrakásra, plusz a gyerekek számára is hozzáférhetőek. Mivel a minimalizmus szükségszerűen kevés holmival jár, nem kell attól sem tartanunk, hogy ne mutatnának jól a nyitott tárolók.
  • Természetes színek: A természet színei és a semleges árnyalatok passzolnak a minimalista lakberendezésbe. Plusz ezeknek van jótékony hatásuk, hiszen nyugalmat és biztonságot sugallanak.
  • Rendszeres lomtalanítás: Mindig a lakás megadott területeit lomtalanítsuk egyszerre, hogy gyorsan a feladat végére érjünk – amiben még a kicsi is be tud segíteni. Egyik nap a gyerek kinőtt ruháit válogassuk át, a másik nap a játékosfiók kerüljön sorra.
  • Tisztítható felületek: Olyan kanapét, pokrócokat, takarókat és szőnyegeket válasszunk, amelyek könnyen tisztíthatók. Jó, ha egyszerűen letörölhetők, vagy gépben moshatók. Így nem megy a jókedv rovására egy-két folt.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin