Merész színek és fagerendák – Egy páratlanul egyedi konyha Budapest szomszédságából

“Tavaly vásároltuk újépítésű házunkat Budapest vonzáskörzetében. A ház belső kialakításában, tervezésében tevékenyen részt vettünk, ennek a folyamatnak az egyik – számunkra –legfontosabb eleme volt a konyha és étkező megtervezése. Az U alakú konyha kb. 6.5 m2, a belmagasság 267 cm. Már évek óta kacérkodtunk a gondolattal, hogy egy erősebb színt fogunk választani, ha lehetőségünk nyílik egy új konyhát megtervezni. A sötétkék nekem és a férjemnek is tetszett, valamint törekedtünk a rusztikus, farmhouse vonal és a modernebb elemek ötvözésére.

Egy helyi asztalost bíztunk meg amunkával, aki maximálisan teljesítette az elvárásainkat. Ő készítette a 3díszgerendát is. Mivel az amerikai konyhás nappalink világos, főleg fehérrel ésszürkével berendezett, a konyha egy élénk színfolt a térben. A sötétebb faelemek klasszikussá, időtállóvá teszik, legalábbis mi így érezzük, ez volt velea tervünk.

A konyha berendezésekor a stílushoz illő fekete gépeket és arany színű fogantyúkat és csaptelepet választottunk, de nem ragaszkodtunk görcsösen az arany, réz vonalhoz, van bőven ezüst, króm elem is. Ami talán nem megszokott, hogy ugyanúgy laminált parketta van a konyhai részen is. Ha más is ilyet szeretne, válasszon nagy forgalmú helyiségbe való, nagy kopásállóságú burkolatot. Spórolás szempontjából mi például szabadonálló hűtőt választottunk, ami illik a konyha összképébe.

A lámpát az egyszerűség, de különlegesség jegyében választottuk a fehér metrócsempéhez. Ez a lámpa egy felújított kb. 70-80 éves Art Deco csillár. Más apró antik kiegészítőket is csempésztem a dekorációba, például a lebegőpolcokon látható régi kávéskanna és porcelánok. Nekem mindig nagyon tetszett, ha egy konyhában megjelennek azok a stílusjegyek, amelyek a család ízlését, a ház más részeinek berendezését idézik, ezért van kép, virág és sok más apróság a konyhánkban, még akkor is, ha sokak szemében nem praktikus, vagy például a lebegőpolcok helyett más “hasznos” pakolós elem is elfért volna.

Egyetlen dolgot csinálnánk másképp, vagy legalábbis járnánk utána jobban, ez pedig a csaptelep. Nagy álmom volt, hogy a nagy kétmedencés kerámia konyhai mosogató az ablak alatt kapjon helyet, viszont az ablakot így a csaptól csak bukóra tudjuk kinyitni, ami az ablak tisztítását nehézkessé teszi. Valamint még egy jó tanács azoknak, akik díszgerendákat terveznek (bármilyen helyiségbe): előre tervezzék meg a lámpa helyét és a gerendák közötti távolságot, mert később nehezebb igazítani, esetleg javítást igénylő munkával járna a függeszték áthelyezése.

Összességében nagyon boldogunk vagyunk az “álomkonyhánkkal”, reméljük még sokáig lesz a családi élet központja.”

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.